Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Граждански протест във Врачеш (ВИДЕО)

Над 300 души – жители на село Врачеш излязоха тази вечер от 18.00ч на граждански протест срещу действията на местните роми, които според тях нарушават обществения ред. Врачежани протестираха и срещу бездействието на институциите, след като вече има внесена подписка в Кметството и поискаха адекватна намеса на полицията и на кмета на селото.

Жителите на Врачеш се вдигнаха на протест, след като обстановката в селото ескалира след вчерашен инцидент. Вчера следобяд се стигнало до саморазправа с жител на селото. По думите на потърпевшия, той бил нападнат от няколко души – роми в заведението „Хера“. По-късно същата вечер роми се струпали пред дома му със заплахи „Утре няма да си жив“. Това разказа пред наш репортер майката на момчето. По непотвърдена информация в полицията са задържани 7 човека, в резултат на побоя.

По време на протеста жителите изразиха своето недоволство по редица проблеми пред кмета Марин Бончовски. Те се възмущават освен от своеволията на ромите и вандалските им прояви, също и от мърсотията на централния площад, както и от бързото шофиране по улиците. Протестиращите поискаха всички роми без адресна регистрация да напуснат селото, както и такива, които обитават неправомерно жилища във Врачеш. Те се заканиха, че ще поискат оставката на Бончовски, ако своевременно не изпълни техните искания. Кметът от своя страна обеща полицейско присъствие след 17ч всеки ден.

На протеста, който продължи близо два часа, се отзова шефът на Районното управление на МВР в Ботевгард – гл.инсп. Здравко Йотов, който се ангажира с конкретни мерки и даде обещание на врачежани квартален инспектор само за село Варчеш, тъй като настоящия квартален – Иван Дилов, отговаря за още две села. Гл.инсп.Йотов насрочи нова среща с жителите на Врачеш на 10 септември, от 18.00ч на същото място – градинката срещу читалището.

Протестът се охраняваше от няколко полицейски екипа, като имаше подкрепление и от Районното управление в Правец.

4 коментара на “Граждански протест във Врачеш (ВИДЕО)

  1. Щото ботевградската „маала“ ни е през врачешкия за нея.Елате вие на екскурзия до Врачеш , да видиш как ще ти цъфне дупето като майска роза през юли.
    П.С. Неграмотен мангал яж лайна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *