Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Честваме 136 години от Съединението на България

Днес, 6-ти септември, отбелязваме тържествено един от най-светлите празници в новата ни история – Деня на Съединението на България. Преди 136 години, през далечната 1885 година, датата 6-ти септември извежда младата Българска държава в полезрението на тогавашна Европа. Един малък, непокорен и храбър народ от Балканите дръзва да наруши железните правила на Великите сили и да отхвърли разпоредения от тях и несправедлив за България Берлински договор, разделил изкуствено страната ни и народа ни. Съединението, провъзгласено в Пловдив, е координирано и пропагандирано от Българския таен революционен комитет, с ръководител Захари Стоянов.

Честванията в Ботевград започнаха в 10:00 ч. с концерт на Общински духов оркестър – Ботевград пред сградата на НЧ „Христо Ботев 1884“.

След това от пл. „Освобождение“ тръгна тържественото шествие с венци, цветя и знамена. В шествието се включиха мажоретни състави към НЧ „Христо Ботев 1884“, то завърши пред паметника на Незнайния воин, където се проведе церемония по поднасяне на венци и цветя.

Музикален поздрав към присъстващите на тържеството отправи ученичката от Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ Ванеса Стоянова, която изпълни песните „Бояна войвода“ и „Кате, Кате“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *