Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

За пореден път врачежани се събраха на протест в центъра на селото (ВИДЕО)

За пореден път врачежани се събраха в центъра на селото, с искания за промяна в начина на управление на Врачеш.

Организирано като протест, селското събрание протече спокойно, като всеки присъстващ имаше възможност да направи своето предложение и да изкаже своята гледна точка по належащите проблеми.

 На събитието присъстваха кметът на Врачеш Марин Бончовски, кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов и началникът на Районно управление на МВР- Ботеград Здравко Йотов.

Марин Бончовски отговори на поставените от предишните протести въпроси и заяви, че ако има някакви проблеми, те ще бъдат решавани взаимно.

Началникът на Районното управление на МВР- Ботеград Здравко Йотов определи Врачеш, като едно от спокойните села. Той сподели че през последното тримесечие от селото няма заявени кражби, има образувани 3 досъдебни производства, като 2 от тях са свързани със събитията на на 4 срещу 5 септември, които доведоха до ескалация на напрежението. Като основен източник на проблеми Здравко Йотов определи това, че саморазправата е предпочитана пред това да бъде уведомена полицията.

„Конкретно за проблемът, който взриви селото, мога да кажа, че ако тогава един от вас се беше обадил, нямаше да има проблем.“ това заяви началника на ботевградската полиция.

Йовелина Сърновска, направи предложение да се подпише декларация-договор, съдържаща искания към кмета, свързана с отговорностите му към жителите на Врачеш, както и създаването на Инициативен съвет, който да контролира спазването на договора.

Председателят на инициативният съвет, трябваше да бъде избран на място сред протестиращите, като Йовелина Сърновска даде възможност на хората да предложат председател, но след като очевидно протестиращите не бяха подготвили нито една кандидатура, тя предложи за председател Георги Станковски.

При така стеклите се обсоятелства, част от протестиращите оспориха легитимността на избора на Инициативният съвет, затова се реши да се направи общоселско събрание, на което да се обсъди декларацията и да се избере Инициативен съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *