Прерязаха лентата на Музей на открито в Ботевград по проект „Хетероптопии“

В днешния празничен ден Община Ботевград и Исторически музей-Ботевград официално откриха на „Музей на открито“, реализиран по проект „Хетероптопии“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България – Сърбия 2014-2020. Събитието е част от официалната програма на „Европейски дни на наследството“, под мотото „Заедно за културното наследство“, която стартира на 18-ти и 19-ти септември  със семейни дни в Исторически музей – Ботевград – „Разхождаме се из времето заедно“.   

Тържествената церемония премина под музикалния съпровод от изпълнения на китара на певеца Марин Христе и неговата ученичка Мариана.

Реализирането на дейностите по изграждането на „Музей на открито“ и тяхното финансиране стана възможно чрез проект „Хетеротопии“ през 2018г. и спечелен от Община Ботевград в партньорство с Народен музей-Лесковац, република Сърбия. Създаден по Програмата за „Трансгранично сътрудничество“ в частта култура и повишаване на туристическия потенциал на Община Ботевград от екип в състав: архитект Мариела Андреевска, ландшафтен архитект Евелина Донкова, и Рени Лазарова. По проекта бяха изградени още Туристически информационен център, Библиотека на открито, Зала за съвременно изкуство, Телепрезенс център. Предстои откриването на обновената Часовникова кула, която ще бъде отворена за посещения от граждани. Дейностите по изграждане на Музеят на открито или Лекториумът са осъществени от фирма „ЛКС“ Мездра.

Приветствие към общинското ръководство – кметът Иван Гавалюгов и Стефка Граматикова- секретар на общината и всички присъстващи, отправи директорът на Исторически музей – Рени Лазарова. Публикуваме нейното слово:

„Днес е празник! Може би един от най-значимите дни в Българската история. Един акт, за който ни една битка нито морална, нито физическа не е проведена безцелно! 113 години от Обявяването на Независимостта на България! Привилегията да бъдеш независим те гражданин, задължава да бъдеш и отговорен такъв! Времето, в което живеем, ни е отредило трудности, които много напомнят на битка. Битка със самите нас като индивидуални личности и най-вече като общество. Позволете ми да ви върна назад във времето, когато нямаше пандемия, нито ограничения в общуването или в свободното себеизразяване  във всички сфери от живота. Когато музеите, като част, и то съществена от градския културен живот бяха желани пространства за културен, научен и информационен обмен! А за мен дори повече. Цял един свят, съхранил материалната и духовна култура на човечеството…  жив организъм, който функционира на базата на сложни системи от материя, одухотвореност и най-вече попълнени със смисъл, благодарение на човешкия стремеж към познание,  информираност, научност, креативност и талантливост!

Преди година и половина, държавата каза стоп на музеите по отношение на работата ни с публики! Началото бе трудно, а суматохата голяма. После дойде период на адаптация – да работим и живеем в други условия. Да се научим да бъдем гъвкави, да използваме новите технологии за достъп до един от най-важните аспекти на човешката еволюция и цивилизация, а именно общуването.

Сякаш сме знаели, че ще се наложи да излезем извън сградите, в които функционираме, защото днес сме тук и можем да направим скромно представяне на това пространство, създадено с цел да ни даде възможност да продължим взаимодействието си с хората, дори, когато изглежда непостижимо.

В превод от гръцки език на двете думи Хетеро – различен, различни и Топос – място, места, той предвиждаше  трансформиране на пространствата принадлежащи на  различни и независими една от друга институции, но обединени във своите функции. А терминът за първи път се използва от Мишел Фуко, един от големите френски структуралисти и философи.

Сградата, в която се помещава Исторически музей-Ботевград е реновирана скоро и нуждите й се свеждат по-скоро до въвеждане на нови технологии в работата ни с различните публики. Иновациите бяха възможни по този проект, но на следващ етап, а на нас ни  липсваше възможност за експериментиране,  реализиране на дейности на открито с различните публики, с които работим или за своеобразен културен обмен.  Място, което да изведе многоликия музей навън. Място, което да подкани гостите на града да опознаят историята по един интерактивен начин.  Да предизвика  музикантите, артистите, художниците, писателите, актьорите да творят и споделят изкуството си. А учениците да използват за презентиране на различни проекти и впечатления… Или най-малкото пространство, в което всеки да се чувства уютно и добре. Пространство предназначено за всички.

Тук е мястото да кажа, че Зад реализирането на Лекториум на открито, стоят много хора и да им благодаря! По специално на Веселин Райков – художник, Гергана Николова и целия отдел управление на проекти и програми в Общинска администрация Ботевград, Общинско предприятие БКС, „ЛКС Мездра“ и бригадата на Владимир Василев и не на последно място на кмета на Община Ботевград господин Иван Гавалюгов, за това, че повярва, че е възможно да се случи промяна и старата и занемарена и абсолютно нефункционална площ зад сградата на музея да заживее нов живот!

Рени Лазарова предостави думата на кмета на общината Иван Гавалюгов за слово по повод откриване на засдмузейното пространство. „Това, което днес се случва на това място, е едно позитивно събитие. Вярвам, че то ще се превърне в едно приятно, ползотворно и полезно място за жителите на общината“, подерта Гавалюгов. 

2 thoughts on “Прерязаха лентата на Музей на открито в Ботевград по проект „Хетероптопии“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *