Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

113 години независима България бяха чествани в Ботевград

113 години от обявяване на Независимостта на България отбеляза днес Община Ботевград и признателните граждани, с тържествена програма. Празничното събитие започна с шествие от пл. „Саранск“ до пл. „Незнаен воин“, където в 10.40ч започна тържествената програма. Водещата Миглена Василева припомни значимостта на днешния ден с кратки исторически данни.

Независимостта е провъзгласена с манифест пред българските граждани на 22 септември 1908 г в църквата ‚Св 40 мъченици“ в Търново. Начело на държавата застава цар Фердинанд. Обявяването на Независимостта е осъществено изцяло със средствата на дипломацията и по мирен път. Приета е с възторг от българската общественост. Независимото българско царство е признато от Високата порта, а след това и от Великите сили през април 1909г. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.

Петко Стоянов Лаловски от Орхание по-късно разказва преживяното от детските си спомени – тържествен звън на Часовниковата кула и църковната камбана огласят града и неговата околност през целия ден. Орханийци развълнувани се стичат към часовника и главната улица „Гурко“. Спонтанно организираното тържество се озвучава от Военния оркестър на 16-ти Ловчански полк, който на импровизиран концерт в градската градина изпълнява националния химн и военни маршове до късно вечерта.

През 1998 г с решение на българското Народно събрание от 10 септември е обявен за национален празник.

Тържествената церемония на пл.“Незнаен воин“ в Ботевград продължи с две изпълнения на певицата Невен Петрова, под съпровода на Общински духов оркестър, с диригент Иванка Савова. Венци и цветя поднесоха кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов, от името на председателя на  Общински съвет-Ботевград д-р Илин Черняшки – зам.председателя Николина Цолова, представители на образователни и културни институции, политически партии, кметства и кметски наместничества, и граждани.

Какво значение за нас като нация означава днешният ден- обявяването на Независимостта на България – на 22 септември през 1908 г? На този въпрос отговаря Цанка Маркова – преподавател по история и общински съветник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *