Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Литаково отбелязва 113 години от Независимостта на България

На този ден преди 113 години е провъзгласена Независимостта на България. С този акт се отхвърля влиянието на Османската империя върху българската държава . Подписани са споразумения между България, Русия и Османската империя, според които, Османската империя се отказва от всякакви претенции спрямо Княжество България. И така на 22 септември 1908 година, България става независима държава! Заедно с провъзгласяването на независимостта, в старата столица Търново, княз Фердинанд приема титлата цар, а страната ни става равноправна на останалите държави.

Това не е обикновен почивен ден от календара, това е ден, в който празнуваме! На първо място празнуваме извоюваната автономия, празнуваме държавността и  това, че народът вече е самостоятелна независима  единица, принадлежаща само на  българската държава! И днес празнуваме! Цяла България, всеки град, всяко село чества  празника на Независимостта. Литаково също организира празнична програма и се погрижи за доброто настроение на своите съграждани .

Тържеството започна в 9:30 часа  на центъра на селото, под съпровода на Литаковската духова музика.  Г-жа Тодорка Петрова, общественик и бивш директор на ОУ „Васил Левски“ с. Литаково, представи подробен исторически доклад, с който припомни на присъстващите важни исторически факти . Кметът на селото-  г-н Пешо Младенов приветства  своите съграждани с кратко слово и призова всички да помнят историята, да се  гордеят с родното си място и с това, че сме българи ! В програмата взе участие и певицата Иванина Иванова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *