Нов хирург в общинската болница в Ботевград – доц.д-р Добромир Сотиров (ВИДЕО)

От един месец на работа в хирургично отделение в МБАЛ-Ботевград е доц. д-р Добромир Сотиров. Досега той бе Началник на хирургията в УМБАЛСМ „Н.Пирогов“- София.

Доц. д-р Сотиров е роден в град Стара Загора. На 53 години е. Завършил е медицина в Медицински университет-София. Веднага след дипломирането си практикува две години в болницата в Смолян, след което работи и специализира в УМБАЛ“Царица Йоана- ИСУЛ“ и в УМБАЛСМ „Н.Пирогов“-София. Д-р Сотиров работи и специализира също и в чужбина – осем години в Париж (Франция), година и половина в Англия. Завръщайки се в България дълги години е шеф на Клиниката по хирургия в „Пирогов“-София. От един месец д-р Сотиров е ординатор в хирургично отделение в общинската болница в Ботевград.

Д-р Петър Анастасов, който е шеф на хирургичното отделение в общинската болница от две години, не скри задовлоството си от работата в екип със своя колега от София и разкри, че се познават от студентските си години. Д-р Анастасов е роден през 1970 г в Ботевград. Средно образование завършва в ППМГ“Акад .проф.д-р Асен Златаров“Ботевград – профил „Биология“ и „Химия“. След това учи медицина в Медицински университет-София, откъдето се познават с доц. Сотиров. Специализира 5 години хирургия в УМБАЛ“Царица Йоана- ИСУЛ“. След това д-р Анастасов заминава за САЩ, където 8 години специализира „Клинична неврофизиология“. Завръща се в родния Ботевград, повлиян от ортопедията в щатите. И решава да сециализира ортопедия. Междувременно година и половина е в Англия, където придобива всички сертификати за спешна медицина, тъй като без тях не може да практикува лекарската професия. Равносметката днес на д-р Анастасов, е много учене и много работа,“но никога човек не трябва да спира да се развива и да преследва мечтите си“, казва той. Според него не без значение са знанията и уменията по специалността „Здравен мениджмънт“, която в момента завършва. Причината е, че тези знания и умения са му необходими като шеф на хирургично отделение.

В момента двамата лекари тестват лапароскопска апаратура, която позволява на пациетите много бързо да се възстановят след операция. Надяват се, че Община Ботевград ще помогне в закупуването на такава апаратура, която много ще помогне на населението, тъй като ще им спести много разходи, лекувайки се в софийски болници.

Как се справя хирургично отделние в условията на пандемия и какви са мотивите на доц.д-р Добромир Сотиров да дойде от големия град в един малък провинициален град, ще научите от видеоматериала, който Botevgrad.NEWS засне днес.

6 thoughts on “Нов хирург в общинската болница в Ботевград – доц.д-р Добромир Сотиров (ВИДЕО)

  1. Супер, успех на този екип. Дай Боже, Ботевградската болница да разполага с повече професионалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *