Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Какво е зелен сертификат и как да го получим

От 21 октомври България въведе т.нар. „зелен сертификат“ като условие за вход до почти всички обществени места и събития на закрито. Сертификатът е по европейски образец и включва три възможности – документ за ваксинация среще COVID-19, документ за преболедуване и документ за отрицателен бърз или антиген тест.

Засега сертификатите за ваксинация нямат срок на валидност. Не е така с документите на преболедувалите, които важат едва 6 месеца. Резултатът от PCR тест е валиден 72 часа, а антиген тестът – 48.

Сертификат при преболедуване ще се издава и на пациенти с положителен антигенен тест или PDR тест, но направен в болница. Тези, които са правили домашен тест и не са вписани в системата ,няма да имат сертификат.

От 1 юли у нас важи общоевропейски сертификат, който реално е в три разновидности –   за ваксиниране,   за преболедуване  или за изследване.

Сертификатът за ваксинация се получава при завъшен имунизационен курс с една от одобрените от ЕС ваксини срещу COVID-19 – на „Пфайзер“/“БиоНТех“, „Модерна“, „Астра Зенека“ и „Янсен“. Може да се разпечата от медицинското досие на пациента, но за там е нужен електронен подпис. Ако хората са се ваксинирали преди 1 юни, могат да преиздадат сертификата си без е-подпис, с въвеждане на ЕГН и номер на стария сертификат. Сертификат се издава на място там, където човекът е получил имунизацията, издава се след втората доза. Личният лекар също може да го направи, той има достъп до здравното досие на пациентите си.

Сертификат за преболедуване се издава на хора, които са вкарани в системата с положителен PCR и антиген тест. Хората, които са тествани в болница, могат да получат сертификата си от лечебното заведение.

Сертификат за отрицателен тест издават само лицензирани лаборатории. Те могат да направят PCR или антиген тест. Разликата е, че резултатъ от първия важи 72 часа, а при втория – 48 часа.

От здравното министерство заявиха, че във всички сертифицирани лаборатории в страната ще бъдат разпределени антигенни тестове, платени от държавата, с които могат хората да се изследват. За обработката на пробите и администрирането на данните лабораториите обаче могат да въвеждат такси.

Домашните тестове не служат за издаване на сертификат за изследване.

Изследване на антителата не може да послужи да издаване на сертификат за преболедуване, стана ясно от думите на министър Стойчо Кацаров.

И трите вида сертификати за COVID-19 могат да бъдат свалени и разпечатани от сайта на Националната здравно-информационна система, защото се предполага, че данните и за ваксинация, и за преболедуване и лабораторните тестове, се вкарват в системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *