Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Скравена очаква ОВОС по повод изграждането на строителното депо над Скравена (ВИДЕО)

До няколко дни Кметство Скравена очаква доклад за оценка на въздействието върхуоколната среда от РИОСВ във връзка с инвестиционно намерение на „Автомагистрали Хемус“ относно изграждане на площадка за събиране, съхраняване и рециклиране на строителни отпадъци в местността „Креща“ над село Скравена.

Площадката ще бъде разположена на територията на Асфалтовата база над селото. Тя ще бъде с площ около 17 декара. Инвестиционното намерение предвижда две роторни машини да преработват годишно 1 милион и 200 хиляди тона отпадъци: бетон, тухли, асфалтови смеси, метали, замърсена почва.

На 16 септември бе проведено обществено обсъждане, на което жителите на селото изразиха открито несъгласието си за изграждане на такова депо. Сформиран бе и Инициативен комитет от 30 души, който  ще защитава интересите на жителите на селото. Съвсем скоро стартира простестна подписка, в която до момента са се подписали над 1000 души, сред които хора от други райони на страната.

Хората смятат, че фините прахови частици, които ще се отделят, няма как да бъдат спрени, а същевременно къщите на хората са на по-малко от километър. Вилната зона на селото е на по-малко от 600 метра разстояние. Съвсем наблизо се намират  защитените зони „Бебреш“ и „Висока могила“, както и манастирът „Св.Николай Чудотворец“, който е национално известен.

Какво смята кметът на село Скравена-Методи Драганов, чуйте в следващия видеоматериал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *