Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ботевградчанинът Персиян Еленков с призив хората с увреждания да започнат да спортуват

Персиян е на 28 години от Ботевград. Завършил е Техническия университет в София и работи като програмист. През февруари 2018 година тежък инцидент преобръща живота му и връща отново към любимия му спорт – баскетбол, но този път на количка. Той е капитан на БКХИК „София Балкан“, който е и първият в страната клуб по баскетбол на спортни колички.

Ботевградчанинът е поканен за участие в 1-ви епизод на рубриката „Вдъхновителите“, в медията за приобщаване на хора, които служат за пример в обществото – Агент на промяната. В предаването Персиян разказва за своя живот и страстта си към спорта, макар вече и под друга форма.

Баскетболът на колички се поддържа само от три клуба в страната. И трите са в София. За първи път се формира отбор през 2008 г. За съжаление този вид спорт няма масовост и призивът на Персиян е хората в инвалидни колички да се освободят от предрасъдаци и да погледнат по нов начин на своя живот. Според Персиян има много баскетболни градове в България, но няма личности, които да подемат инициативата хората с увреждания да започнат да спортуват. Отборът на „София-Балкан“ ще помогнат – и с идеи, и с налични колички за игра на баскетбол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *