Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

144 г от Освобождението чества днес село Литаково

144 г от Освобождението на с.Литаково честваха днес Кметство Литаково и признателните поколения. Днес те изразиха съпричастност към героичната история на селото и отдадоха заслужена почит към героите. На днешния празник бяха удостоени със Свидетелства за дарение от НЧ“Светлин 1900“ няколко човека –  Даниела Григорова, Дейвид Христов, Христо Ангелов, Пламен Иванов, Володя Казаков.

Исторически факти припомни Ангелина Ненчева, дългогодишен преподавател в Прогимназия „Хр. Ботев“, в ОУ“В.Левски“ и самодеец в читалището на  Литаково. По думите й няма такъв народ в Европа, който 500 г да е бил под османско владичество и да е оцелял. „И днес живеем в трудни времена, но ще оцелеем. След като българската държава е ликвидирана в края на 14 век до заветната 1876 г е извървян дълъг път, но народът ни оцеля. Оцеля и Литаково“, каза Ненчева. Повече от  две седмици са били необходими , след като Орханийската котловина вече е свободна, да бъде освободено и Литаково. С цената на високия героизъм на руските воини, които превземат балкана, описан от Паисий на Литаково- Петко Томов. Събитията са отразени в книгата му „Истина като легенда“. Тук руснаците минават през най-късия път за София – Мерово – по сведения на бившия кмет на Литаково Иван Благоев и историкът Тодорка Коцева. . На 16 декември 1876 г с освобождението на Литаково пътят през Балкана е открит. След освобождаването на селото, неговите жители вместо да празнуват свободата, започват да  проправят пътя и помагат на руските воини. Именно тук в Литаково турците изграждат 4 калета (крепости) и това възпира ген. Гурко да премине с войската си от тук. Затова преминава Балкана през връх Мургаш, в усойна зима, която взима живота на стотици воини. Оръдията много драматично са прекарвани през Балкана. Руските воини са преминавали през зимните условия 200 метра за 1 час.

Историкът Ангелина Ненчева заяви, че книгата „Истина като легенда“ трябва да я има във всяка къща в Литаково – да се чете и препрочита – „за да се знае, че паметта е жива“,  добави преподавателят. Ангелина Ненчева завърши своята реч с химна на Прогимназията – написана от Петко Томов :“ Земя Литаковска, корава. Земя , в  която кълним от чина до твоята слава и пътя си ще извървим“.

Приветствие, по случай днешният знаков ден,  отправи кметът на Кметство Литаково – Пешо Младенов. „Днес е денят, в който всички се прекланяме пред подвига на руските воини и на онези, които оставиха костите си по българските земи. Прекланяме се пред българските опълченци и пред всички, които се бориха за свободата на България и за запазване на българския дух и национална идентичност. Аз смятам, че този ден е един важен мост, който свързва нас с нашите предци и с уроците от миналото. Гордост, признателност и родолюбие – това са най-силните чувства, които изпитва всеки един българин , когато се върне назад в онези тежки, но славни години от нашата история. Преди 144 г нашите предци – онези истински българи успяха да разкъсат оковите на османското робство и да донесат нашата свобода“, каза кметът  Пешо Младено. Той поздрави присъстващите жители на село Литаково с днешния празника и им пожела здраве и щастливи дни, и призова да бъдат обединени литаковци за просперитета на селото.

Празничното събитие бе съпроводено от изпълненията на Литаковска духова музика, с ръководител Дейвид Христов, на Клуб „Художествено слово“ с ръководител Капка Тодорова и на Иванина Иванова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *