Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Художници рисуваха по творби на поета Стамен Панчев, по повод 142г от рождението му (ВИДЕО)

142 години от рождението на една от най-емблематичните и почитани личности на Ботевград, поетът Стамен Панчев, се навършват днес. 16-ти декември 2021 г.

По този повод екипът на Исторически музей Ботевград тази година организира честването на годишнината чрез откриване на изложба на 21 картини на известни и не дотолкова художници от Ботевград. Те са нарисувани за 8 дни по творбите на поета. Изложбата се откри дистанционно, по-виртуален начин, чрез видео. В него художниците обясняват защо и как са видели стихотворенията на Стамен Панчев, през призмата на своето художествено изкуство.

В инициативата на Исторически музей -Ботевград се включиха професионални художници, които са завършили Националната художествена академия, таланти студенти в Софийски университет и любители художници. Творбите на Станмен Панчев рисуваха Дея Вълчева, Ина Трифонова ,Кремена Григорова, Даяна Динева, Сабина Мантовска.Измежду твърдените имена рисуваха Деничка Ангелова, Венетка Нитова, Володя Казаков и Веселин Райков. Директорът на музея – Рени Лазарова отправи благодарност към всички тях, за това че имаха изключително кратко време да се справят с предизвикателството да рисуват според емоцията, която преживяват ,докато четат стихове на поет. „Стамен Панчев може да бъде изключително лиричен с тази душевност, която носи. Обществеността го припознава най-вече със стихотворението „Сине мой“, но неговото стихосбирка “ С перо и меч“ е толкова завладяваща със своята романтика, мъка и липса. Точно това бе предизвикателството към художниците, избирайки стихотворение от нас за тях, за да видим каква е обратната връзка от тях към нас“, заяви Рени Лазарова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *