Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Паразитно ли е неправилното паркиране в Ботевград?!

smartcapture

Паркирането и спазването на правилата за движение в Ботевград през последните няколко години се превръща във все по-голямо предизвикателство за пешеходци, шофьори, полиция, обществен ред и община. Трафикът и дисциплината у гражданите е най-важна в случая, но не са редки случаите, в които причините за едно ПТП са повече от нелепи. Една от най-натоварените улици в Ботевград – бул.“Цар Освободител“ се превърна през последното десетилетие в парко зона около Сариевския блок, който е с 5 входа, а паркингът зад него предлага само 30 пакоместа. Магазините на партерения етаж обслужват десетки-стотици клиенти на ден, а и дистрибуторите са част от трафика по пътя. Във въпросния участък има няколко пешеходни пътеки, които предполагат изострено внимание у водачите – съответно съобразена скорост и готовност да бъде оказано предимство на пешеходците. Не рядко обаче предпоставките за ПТП не са у водачите , а у техните колеги – паркирали до тротоара на Сариевския блок. Преди време тук бе ограничено паркирането- нямаше нито една паркирала кола. Поставен е и знак в началото на улицата (при завоя на Сините плочки), указващ забранено спирането. Очевидно тук правилата не важат, а нарушителите на Закона са стотици. Дали те биват глобявани, това остава въпрос без отговор, тъй като ако бяха глобявани – щяха да преустановят паркирането.

Репортер на Botevgrad.NEWS стана очевидец на нелепа ситуация, именно с пешеходец на булеварда. От извстно време кемпер е паркирал до тротоара пред Сариевския блок, само на сантиметри от пешеходна пътека, като само едно от многото превозни средства, паркирали тук. С това видимостта на шофьорите към тротоара е блокирана. Водачът на автомобил , движещ се с 30 км в час, е „приятно“ изненадан, когато изведнъж на пешеходната пътека се появява пешеходец. Само бързата реакция на шофьора в подобни случаи би предотвратила ПТП с неясен изход. При един инцидент виновният ще бъде шофьорът, а не собственикът на кемпера. Най-важният въпрос е – кой е отговорен за една такава ситуация: шофьорът, собственика на кемпера, полицията, обществения ред или общината?!

Недисциплинираните граждани проявиха своята небрежност само преди две седмици, когато имаха неблагоразумието да паркират на завоя при баничарницата срещу Сините плочки. Община Ботевград предприе своевременни мерки и постави ограждения.

Какво каза кметът на общината Иван Гавалюгов относно паркирането по бул.“Цар Освободител:“

„Факт е, че поради липса на паркоместа за живущите в Сариевския блок, има практика автомобилите да паркират на платното до тротоара на бул. „Цар Освободител“. Това обаче не им дава право да спират в близост до пешеходна пътека, която свързва пешеходците с намиращата отсреща чешма. Ако има неправилно паркирал автомобил там служителите на „Обществен ред и сигурност“ да наложи санкции“.

По думите на кмета Гавалюгов общината е започнала акция срещу неправилно паркирали моторни превозни средства на кръстовища, отсечки или на места по усмотрение на собствениците им – на удобни за тях тротоари, в непосредствена близост до имотите им. Общината е регистрирала такива случаи на паркирали неправомерно каравани, пътни помощи и др.“Предприети са мерки още миналата седмица, предупредени са собственицие. Подхождаме винаги с добро намерение- любезно и учтиво, ако човекът казва „10 години така паркирам и никой не ми обърнал досега внимание да ме санкционира“. Така те приемат, че е позволено . Предупредени са и те са приели да предотварят нарушението на правилата за движение. Ако следващата седмица няма реакция, ще бъдат глобени“, заяви кметът Гавалюгов. По думите му има ефект от страна на служителите на обществен ред в тази посока, защото в последните две години са премахнати от тротоари и пътни платна над 100 автомобила извън движение. Има 30 предупредителни писма към собственици на такива автомобили, намиращи се в общински терени.

2 коментара на “Паразитно ли е неправилното паркиране в Ботевград?!

  1. Най накрая някой да подхване темата,макарче надали други ще обърнат внимание.Гледах изказването на кмета за паркирането по улиците.Хубава идея за еднопосочни и плащане ама надали някой ще го спазва. Защо не се обмисши варианта „паяк“, това ще е най доходоносната институция в общината поне аз така мисля

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *