Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Измервателни инсталации за чистотата на въздуха ще бъдат позиционирани в Ботевград и Скравена

Oбщина Ботевград има намерение през 2022 г да внесе предложение в Общински съвет-Ботевград за закупуване на две измервателни станции за мониторинг чистотата на въздуха. Те ще бъдат позиционирани в две населени места в общината – едното е в Ботевград, а второто е в Скравена.

„В Скравена ще бъде монтирана едната по обясними причини – там се намира в близост кариерата и хората често се оплакват, че всъщност и географското местоположение на Скравена е такова, че там има задържане на неблагоприятни фини прахови частици. В Ботевград не мисля, че има мръсни производства, които да ни притесняват“, заяви кметът Иван Гавалюгов. За Ботевград той коментира, че заради котловинния климат през зимния сезон има едно задържане на мъгла и температурните инверсии и именно те задържат изпусканите газове от автомобили и дима от комините. „Когато тези вредни емисии не могат да се разнесат от въздушните течения , заради географското положение и котловинния характер на община Ботевград, тези фини прахови частици и вредни емисии се задържат над града. „, добави кметът.

За закупуването на двете инсталации ще бъдат заложени средства в Бюджета за 2022г. Общият размер на средствата ще бъде около 30 хил.лв.

Да припомним, че преди две години Община Ботевград монтира на покрива на читалището пилотно една инсталация, която следеше  състоянието на въздуха в Ботевград. Кметът бе внесъл предложение до Общински съвет за закупуване на тази инсталация. Това предложение на бе възприето и идеята бе отхвърлена. Като мотив на съветниците за този отказ, по думите на кмета Гавалюгов, тогава е бил размера на средствата за закупуване на въпросната измервателна инсталация, която тогава според пазарните проучвания е струвала около 30 хил.лв.

1 коментар на “Измервателни инсталации за чистотата на въздуха ще бъдат позиционирани в Ботевград и Скравена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *