Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Исторически музей Правец очаква посетители по време на Коледните празници

Исторически музей Правец съобщава, че по време на Коледните празници от 24 до 28 декември  ще работи без прекъсване с нормалното работно време за този сезон от 9.30 до 17.00 часа. Обектите ще бъдат отворени за посетители. В Музея на центъра, освен постоянната музейна експозиция гостите ще могат да разгледат и гостуващата изложба от РЕМ Пловдив „Времето на алафрангата”. В средата на ХІХ-то столетие се ражда стилът „А ла франга“, което ще рече „по френски маниер“ и отразява епохата на проникване на културно влияние от Европа. „Алафранга“ се нарича както новата възрожденска къща и нейния нов интериор и мебелировка, така и изисканите маниери на изразяване и общуване, а също и модата в облеклото. Алафранги се наричат и стенните ниши, които са специфични за къщите в Стария град на Пловдив. Те често са изписани с пейзажи от европейски градове или са запълнени с ценни предмети, пренасящи част от културата им. А ла франгата е култура, знак на приобщаване към новото, към европейското. Това е промяната, която настъпва във всички сфери на бита и културата, в начина на живот на българите. Оригинални предмети илюстрират стилът „алафранга” в модата и облеклото, в домашната уредба, в ежедневието и бита, в съобщенията и общуването, в забавленията и още… Една красива красива, интересна и емоционална изложба.

В Музеен комплекс при Родната къща на Т. Живков, освен уникалната и единствена по рода си в България експозиция с колекция подаръци на държавния глава и България от цял свят, може да се види и ретро изложбата „Компютри марка Правец”, както и експонираната на открито фотоизложба „Великолепието на китайските народни носии” Тя е организирана от Посолството на Китай в България и Исторически музей Правец. За пръв път е показана през м. ноември 2021 г. в София пред НДК и след това вече е в Правец при нас. Облеĸлото e не само чаcт от човешкия живот, но и важен ноcител на тpадиционната кyлтypа, олицвeтвоpява обичаите и еcтетичесĸото чyвcтво на pазличните националноcти в Китай, формирали единна култура.

Планирайки Коледните празници моля заповядайте при нас в Исторически музей Правец. Има с какво да ви заинтригуваме. Всеки може да види нещо интересно.

От Исторически музей – Правец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *