Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Bulgaria ON AIR с репортаж за Литаковската духова музика

Литаковската духова музика – за таланта няма граници, а хубавата музика няма жанр

Звученето на оркестъра търпи революция и се радват на много фенове

Преди почти 10 години млади таланти от ботевградското село Литаково възродиха духовия оркестър към местното читалище, а днес вече се радват на много фенове. Годината е 2012, а идеята е на Дейвид Христов.

„Ние сме самодеен колектив към НЧ „Светлина“ 1900, в което се намираме и сега. Може да се наречем сватбарска музика, но сме една от малкото, които свирят по ноти“, каза ръководителят на Литаковската духова музика Дейвид Христов.

Разбира, че прадядо му е бил музикант. 

„Пълна случайност. Намерихме неговата стара флигорна и аз започнах да свира в ботевградското читалище. От този момент се запали една магия в мен“, допълни той.

И магията се превръща в мисия, обединяваща 11 души в оркестър, който радва малки и големи вече почти 10 години.

„Абсолютно различна е била духовата музика. Основните мероприятия, които са изпълнявали, са били общоселски празници, национални, свирели са на погребения. А сега духовата музика придобива друго звучене„, подчерта Дейвид Христов.

Така времето остава своя отпечатък и звученето на оркестъра търпи революция.

„До ден днешен ние си изпълняваме старите произведения, които са от нашите предци. Имаме тези маршове, старите хора, традиционни за нашето село, но исках да променя малко звученето на оркестъра, като добавих този балкански стил, имаме и „Despacito“ – също мой аранжимент, изпълняваме филмова музика, rock and roll“, сподели ръководителят на  Литаковската духова музика.

В създаването на новото звучене се включва и Веселин със своите саксофон и кларинет. Той влиза в оркестъра едва на 9 години, но днес приема музиката като призвание.

„За таланта няма граници и за музиката няма жанрове. Когато видиш, че от това, което правиш, създаваш предпоставки за забавление и това те удовлетворява, и те кара да се чувстваш щастлив“, категоричен е Веселин Веселинов.

Източник: Bulgaria ON AIR

1 коментар на “Bulgaria ON AIR с репортаж за Литаковската духова музика

  1. Моето детство премина под звуците на Литаковската духова музика!Голяма радост е ,че тези момчета я възродиха и ни показаха колкожив е българския дух !Благосаря ,че ни вълнувате и радвате и сте достойни втуци на деди,прадеди!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *