Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Новият проект на Марин Христе обединява хората по света със сурвакане

Магическата пръчка на българите, наречена „сурвачка“, е решил да популяризира по света Марин Христов-Христе. Известният певец, музикант и артист от Ботевград е събрал в най-новият си проект българи и чужденци от целия свят, които сурвакат пред забележителностите в местата, където живеят.

Идеята не беше лично моя, а на мои приятели. Първоначално искахме да обединим по някакъв начин българите по света и решихме, че това ще бъде чрез традицията на сурвакането. Ритуалът е български, но не пречи да бъде въведен и в по-голяма група от хора, защото смятам, че би било интересно“ – споделя Марин.

Във видеоклипа не се чува текста, но всеки чужденец, при самото сурвакане, използва думи и наричания от собствения си народ.

С надеждата неговата лична инициатива да обедини и сплоти хората по случай настъпващите празници, Марин Христов отправя и своите пожелания: „Бих пожелал на българите да се обединят, да сме по-единни като нация, да не забравяме кои сме и с малки стъпки да вървим напред. Защото с големи няма да стане“, смята ботевградския артист. Той е убеден, че всеки от нас носи българското в себе си в по-малка или по-голяма степен. И може да запознае и чужденците с част от прекрасните ни традиции.

Проекта обединява хора от Китай, Япония, Австралия, Испания, Египет, Еквадор, САЩ, Индия и Австрия, които представят свои интерпретации на българския обичай. Във видеото присъства и традиционното новогодишно празненство- със заря, музика и танци.

1 коментар на “Новият проект на Марин Христе обединява хората по света със сурвакане

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *