Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

В Деня на Ботев Балкан започва битката за титлата на България

На 2 юни в Деня на патрона на Ботевград Христо Ботев баскетболният отбор на Балкан започва най-важната си битка от сезона – тази за шампионската титла на България.


Във финалната серия се играе до три победи от пет мача, а първите две срещи са в Самоков на 2 и 4 юни (четвъртък и събота). Първият двубой започва днес от 19:00 часа в „Арена Самоков“ и ще бъде излъчен на живо по MAX Sport 2 HD.


Феновете на Балкан ще бъдат разположени на трибуната зад скамейката на своя отбор. За привърженици от Ботевград ще бъде отворен вход „Южен“, а продажбата на билети ще започне в 18:15 часа. След 18:30 те ще могат да закупят билетите си от централния вход на залата.


Балкан се класира на финал в НБЛ, след като спечели най-драматична си полуфинална серия досега срещу Левски 2014 с 3-1 победи, а Рилецо се наложи над Спартак Плевен с 3-0. Последният мач за тима на Людмил Хаджисотиров бе на 18.05.2022 год., а паузата, която се получи в първенството заради нередовна картотека на Йордан Минчев, удължи времето на самоковци без мач до 2 седмици.


Балкан и Рилски се срещат три пъти през сезона като ботевградчани печелят само един от мачовете и губят останалите два. Тимът от Самоков спечели безапелационно редовния сезон на НБЛ с актив от 25 победи и само 2 поражения, както и Купата на България през март в Ботевград.


Рилски спортист изгради добър колектив, след като успя да запази почти целия си състав от миналата година, включително и двама от чужденците (б.р Браун и Портър). Основно ядро игра заедно вече няколко сезона и заслужено е на финал за втора поредна година. Балканци са на финал отново след 2019 год. (б.р през 2020 първенството бе прекратен предсрочно заради пандемията от COVID-19).

За път обаче в историята на българския баскетбол отбори от Ботевград и Самоков и ще излязат в битка за трофея на елитното ни първенство.


Безспорно най-важните играчи в редиците на съперника са американският гард Брендън Браун, шампионът с Балкан от 2019 год. Павлин Иванов, капитанът Златин Георгиев и центърът Трей Портър. Рилецо обаче разполага с голяма дълбочина в състав и равностойни смени на всяка позиция. Ей Джей Хес не взе участие в полуфиналната серия.


Браун ще има в лицето на Балкан сериозна съпротива на гардовата линия от Амад Рори, завърналият се от контузия Станимир Маринов, Маркс както и всеки един от останалите 10 играчи на „зелените“, които са показали, че могат да печелят мачове на Балкан, начело с Митко Димитров, Крис Минков, Дивон Уошингтън, Крисчън Джоунс, Николай Грозев, Денислав Вутев, Здравко Христов, Илиян Пищиков, Михаил Гавазов и Александър Гавалюгов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *