Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Филмът „Ботев – истини в сянка“ бе представен за първи път в Скравена

Честваниятя в село Скравена на Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България започнаха от библиотеката към НЧ „19 февруари 1906“- с. Скравена, където за първи път пред публика бе представен филмът „Ботев – истини в сянка“.

„Много е трудно да се направи филм за Христо Ботев, защото по последни данни за него има писани над 26 000 статии и е трудно сред тази лавина от информация да избереш онова, което би могло да свърши работа. Повод за направата на този филм са изключителните посегателства през последните години срещу личността и делото на Ботев. Темата винаги се отклонява към въпроса „Кой уби Ботев?“, а измислиците стават все повече…Не е нормално да влезеш в клас и когато се говори за Ботев, първия въпрос да бъде „Кой го уби?“. Заради това в този филм съм се опитал да покажа фактите такива, каквито са, като се позовавам единствено и само върху документи.“, каза създателя на филма Бойко Младенов.

Специален гост бе един от наследниците на Ботевия род – Боян Ботйов. Той е правнук на генерал Кирил Ботйов, брат на възрожденския поет, публицист и борец за свобода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *