Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Открит урок по химия се проведе в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” – Ботевград

На 3 юни в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” – Ботевград се проведе открита областна педагогическа практика по химия и опазване на околната среда на тема „В света на химичните елементи и техните съединения”. Сред гостите бяха г-жа Илонка Ценкова, старши експерт „Природни науки и екология” в Регионалното управление на образованието – София област, г-жа Даниела Колева – директор на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” – Ботевград, бивши и настоящи учители по природни науки от общините в Софийска област.

В открития урок взеха участие ученици от X и XI клас, профил „Природни науки“ в гимназията. Те показаха отлични знания свързани с Периодичния закон, структурата на Периодичната таблица и връзката й със строежа на атома, свойствата на химичните елементи и техните съединения, както и основните видове химични процеси.

Урокът бе проведен под формата на съвместен проект за екипна работа между учениците от двата класа. Основната цел на проекта е надграждане и приемственост на учебния материал от профилирана подготовка в XI клас, предвиден по Модул 1 „Теоретични основи на химията“ и Модул 2 „Химия на неорганичните вещества“, във връзка с учебното съдържание в общобразователната подготовка по химия и опазване на околната среда, изучавано в X клас по същите теми. Преподавателите Ива Цветанова и Тодор Василев заложиха на затвърждаване и развиване на експерименталните умения на учениците и прилагане на доказателства и обосновка на протичащите химични процеси и явления съгласно въведените и установени закономерности в науката.

Програмата на проекта се състоеше се от три части:

I част – Въведение – теоретична част за периодичния закон и периодичната таблица, видове химични елементи според строежа на електронната обвивка, прости вещества и химични съединения на елементите, закономерности при химичните процеси.

II част – Експериментална част

Доказване изменението на химичните свойства на елементите по периоди и групи съгласно периодичния закон. Основни видове химични процеси, протичащи съгласно правила и закономерности в науката.

III част – Занимателно-експериментална част – представяща интересни и атрактивни демонстрационни опити и любопитни факти.

Екипите от ученици от двата класа с голям ентусиазъм и интерес извършиха и обясниха подробно различните групи експерименти, с което доказаха протичащите закономерности.

На финала на откритата практика г-жа Ценкова поздрави организатори и участници за положените усилия и показани високи резултати от екипната работа и раздаде грамоти за отличното представяне. Директорът на училището г-жа Колева сподели, че е останала изключително впечатлена от придобитите знания и умения на учениците в съвместния проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *