Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Семейният бизнес от Ботевград, който привлече чуждестранен инвеститор

Производителят на пластмасови опаковки за храни „Теда пак“ вече е собственост нта CEECAT Capital и заедно планират да растат.

Семейните фирми като цяло са ревниви към собствеността и рядко допускат външни инвеститори. Едно от изключенията е производителят на пластмасови опаковки „Теда пак“. Преди няколко месеца компанията с оборот от 40 млн. лв. привлече интереса на фонда CEECAT Capital, който вече държи мажоритарен дял. Новият акционер ще подкрепи следващия етап на развитие на дружеството, като вече е започнала инвестиция за разширяване на капацитета във фабриките в Ботевград и Благоевградското село Зелендол. А целта е приходите да растат с поне четвърт годишно.

Първите 30 години

Компанията „Теда пак“ на практика е млада – регистрирана е в началото на тази година и е резултат от сливането на „Теда-ММ“ и „Елдиес пласт“ след сделката, която е приключена през септември. Самият бизнес обаче е създаден преди 30 години от Емил Младенов – някогашен директор на завода за пластмаси „Пластхим“ в Ботевград, който след промените решава да развие частен бизнес. Започва от нулата, в помещение под наем и с две малки термоформовъчни машини.

През годините капацитетът постепенно се увеличава, компанията купува първата си производствена сграда в града, а в управлението на бизнеса влизат дъщерята и синът Теодора и Данаил Младенови. Основната линия на дейност се запазва и до днес – производство на термоформовани опаковки от различни пластмасови материали, основно за хранителната индустрия.

Освен органично, бизнесът расте и с придобиването на второ предприятие през 2015 г. Става дума за „Мипапласт“ (в последствие „Елдиес пласт“), което има подобно производство в село Зелендол и което към онзи момент е изпаднало във финансови затруднения. До сливането си тази година двете дружества работят самостоятелно. Междувременно „Теда-ММ“ купува активите и на друго закъсало предприятие в Елин Пелин, като интегрира машините и пазарите му в собствения си бизнес.

Износ за региона

Фокусът и на двете предприятия са хранителните опаковки – за месо, сладолед, салати, готови храни и др. Клиентите са две основни групи – дистрибуторски компании и директни клиенти от хранителната индустрия, които влагат опаковките в производството си. „Като производство и реализация не сме насочени към малките клиенти“, уточнява Теодора Младенова.

До подписването на сделката собствеността в „Теда-ММ“ е поделена между бащата Емил Младенов (30%) и Теодора и Данаил Младенови (по 35%). Във второто дружество – „Елдиес пласт“, по 50% държат братът и сестрата. След продажбата Емил Младенов се оттегля от ръководството.

Общите продажби на двете компании през последните години плавно растат до близо 25 млн. лв. през 2020 г. (виж таблицата), но през миналата година почти се удвояват, достигайки 40 млн. лв.

В съобщението си за сделката CEECAT Capital определя „Теда“ като най-големият независим (т.е. не част от група) производител на термоформовани опаковки за храни в Югоизточна Европа. Продуктите се изнасят в цяла Европа, основно в държавите около България, като 75% от продажбите са от експорт. В обединената компания „Теда пак“ в момента работят около 220 души.

Растеж заедно

През миналата година бизнесът е забелязан от CEECAT Capital, като „Теда“ не е търсела активно инвеститор. „Те имаха желание да влязат като фонд в подобна сфера, а ние имахме желание да предприемем по-сериозни стъпки за развитието на компанията. Мислим, че с общи усилия ще постигнем това, което би било трудно за нас като семейна компания да направим“, каза Данаил Младенов.

От CEECAT Capital обясняват решението си за инвестицията с това, че „Теда пак“ е водещ играч на пазара на устойчивите хранителни опаковки. „Семейството е изградило наистина ефективен бизнес, който е фокусиран върху това да предлага отлично обслужване и качество“, коментира в официалното съобщение за сделката Антъни Столкър, партньор в CEECAT Capital.

Инвестиционната компания участва с фонда си CEECAT II Growth Equity & Buyout, който е насочен към малки и средни предприятия с възможност за растеж, а фокусът му е нововъзникваща Европа и Турция. Екипът на компанията работи от офиси в Лондон, Люксембург, Букурещ, Истанбул и Алмати, а друг неин фонд е инвеститор в „Монбат“.

Цената на сделката не се съобщава. Теодора и Данаил Младенови запазват миноритарен (40%) дял чрез базираното в Люксембург дружество Goodpack, което влиза пряко като акционер в „Теда пак“. Оперативно компанията ще продължи да се управлява от Младенови, а стратегическите решения ще се взимат заедно с фонда. В борда освен двамата влизат също двама граждани на Турция и един германец.

В общите планове влиза допълнителен растеж на бизнеса, като целта е оборотът да се увеличава с 25-30% годишно. Това ще стане с разширяване на производството и в двете фабрики, като инвестиции ще бъдат направени в нови машини и помещения, а проектите вече текат. А търсене има. „Компанията ни се позиционира доста добре последните години, разпознава се като качествен производител с конкурентни цени. Пазарът е необятен и всеки един доказал се в нашия бранш производител има възможност да расте“, обясни Младенов.

Кризите и производството

Като суровина „Теда пак“ използва гранули, от които на място се произвеждат и фолиото, и готовите изделия. Компанията не изпитва проблем с доставките, които традиционно идват от големи петролни компании. „Ползваме суровини от цял свят, имаме много голям брой доставчици и материали, които можем да ползваме. Това ни позволява да балансираме и да сме конкурентни, въпреки нестабилните цени последните месеци“, каза Теодора Младенова.

Войната в Украйна също не се отразява на бизнеса. „Теда пак“ има клиенти там, но делът им не е решаващ, а и те вече възстановяват покупките.

Основният проблем е поскъпването на електрическата енергия, тъй като компанията е голям консуматор. „Успяваме със собствени соларни паркове да покрием част от нуждите си, но това е много малка част. Тази година също предстоят инвестиции в тази посока“, каза Данаил Младенов. Мерки се вземат и за подобряване на ефективността на производството, а част от повишението е било прехвърлено към клиентите. И макар че ръстът в цената на тока вече е частично париран, опасенията остават. Добрата новина е, че в това отношение българските производители не са изключение от европейските – поскъпването е навсякъде и затова не се оказва фатално за бизнеса на „Теда пак“.

От компанията не се оплакват и от липса на работна ръка, въпреки че в Ботевград има доста производства и конкуренцията е голяма. „Трудно се намират хора, но не е невъзможно. И когато човек успее да ги приобщи към екипа, нещата се получават“, уточни Младенов.

Пластмаса, която се разгражда

В опит да намери екологично решение на проблема с отпадъците „Теда пак“ предлага и продукти от биоразградима пластмаса. Макар че практически няма забрана на пластмасовите опаковки, през последните години хората стават все по-чувствителни на тази тема, а регулациите се затягат. „Старанието е да се намали потреблението на пластмаса за еднократна употреба, която има опасност да отиде в природата, като се подобри рециклирането. Това важи особено за нашия край на Европа, защото страни като Германия, Франция и скандинавските държави са много по-напред в този процес“, каза Теодора Младенова.

Затова компанията предлага алтернатива за клиентите, които са по-екологично ориентирани. За целта използва добавка, която е разработена от британска компания съвместно с Imperial College в Лондон, която позволява на най-популярния вид пластмаса за опаковки – полипропилен, да започне да се разгражда, ако случайно попадне в природата. А крайните продукти са биомаса, вода и въглероден диоксид. „Целта не е опаковката да бъде изхвърлена – тя трябва да отиде за рециклиране. Но ако случайно попадне на сметището или в природата, тя може да се разгради до естествени материали, а не да остане 400 години в почвата или водата“, обясни Младенова. По думите й добавката не е видима по никакъв начин, а опаковката запазва качествата си и възможността да се рециклира. Тя обаче признава, че търсенето не е голямо, тъй като цената е доста по-висока от тази на конвенционалната пластмаса. „Има клиенти, които го ползват, и ние го предлагаме като опция, но на фона на общите ни продажби, обемът е малък“, казва Младенова.

Източник: capital.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *