Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Започна второто издание на фестивалът „Здравей, здраве“ в Ботевград

Граждански инициативен комитет „Граждани за Ботевград“, с подкрепата и логистичната помощ на Община Ботевград, за втора поредна година, организира фестивал „Здравей, здраве“, свързан със здравната култура и здравословния начин на живот.

Фестивалът се провежда в множество български градове повече от тринайсет години. По време на събитието хора, експерти в различни направления на профилактиката, превенцията и поддържането на човешкото здраве, предават своя опит и познания на публиката.

Тази година фестивалът е под наслов „Просветата – врата към благоденствието“.

Фестивалът беше открит с изпълнения на местните мажоретки. Първата лекция беше на ботевградчанина Стоян Петков на тема „Истините и лъжите за храните днес“. Стоян Петков има дългогодишна практика, вече над 10 години. Занимава се, както с най-елитните ни спортисти от всички национални олимпийски единици до хора със здравословни проблеми. И, разбира се, такива, които търсят оптимално здраве, под формата на храна, възстановяване и чисти телесни практики.

„Предполагам се чудите защо последните години, да не кажа десетилетия храната е с голямо значение, важност и ѝ се обръща все повече внимание. Много са причините. Мога да кажа някои неща, които са в основата. Първо, човекът не живее в естествената си среда. Второ, не консумираме храна в естествен вид. Трето, не живеем по природните норми и закони – движението не е в нужните параметри, нямаме комуникация с природата, нямаме нужните аспекти от електромагнетизъм и подобни, които влошават експоненциалното здраве последните години.

Искам само да прочета нещо: „Човекът е преходно същество. Той не е съвършен и еволюцията не е приключила. Разумът не е последната дума на природата. Нито пък мислещото животно е върховният облик. Той все още не е станал това, което трябва да стане. Той винаги се стреми към неща, все още нереализирани. Целият негов живот е подготовка и стремеж към това, което е отвъд него“. Това, което искам да кажа е, че човек трябва да се стреми към усъвършенстване, към развитие, към одобрение, към промяна. Знаете, водата в застой е блато, а водата която се движи е животът.

Моето мото в ежедневието, което обичам да спазвам: Човекът е прожекция на неговите мечти, скрити заложби и креативен потенциал. А до колко ще ги реализира, в своя съзнателен живот, зависи от неговата воля.„, каза в своята лекция Стоян Петков.

Фестивалът продължава през днешния и утрешния ден, като през цялото време пред и във фоайето на Четалище „Христо Ботев 1884“ ще бъде разположен базар на здравословни продукти, услуги и уреди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *