Областният управител Дарина Николаева посети Етрополе за празника на града

Областният управител на Софийска област Дарина Николаева бе официален гост на празника на град Етрополе – Петровден. Тя бе посрещната лично от кмета на общината – Димитър Димитров и зам. кмета Станка Атанасова. Г-жа Николаева участва в тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите етрополци, участвали във войните в периода 1868-1918г, свеждайки глава в знак на уважение и преклонение към героизма им. По повод 95 години от откриването на паметника и празника на града, г-жа Дарина Николаева поднесе Поздравителен адрес към кмета Димитър Димитров, към общинската администрация и жителите на община Етрополе. Официални гости бяха още от Република Сърбия: Владица Димитров, кмет на община Димитровград, Александър Пейчич, председател на Общински съвет на община Бела Паланка и Мирослав Маринкович – зам.кмет на община Бела Паланка, Република Сърбия.

В Поздравителното си слово Николева заяви, че в Деня на Светите Апостоли Петър и Павел всяка година етрополци отдават заслужена почит на героите от Етрополския край, увековечили своето безсмъртие в историята на град Етрополе – един акт на саможертва, в името на  свободата на съвременните поколения.

„Днешният ден – 29 юни е повод за гордост на всички вас, от героизма на етрополци, участвали във войните в периода 1868-1918г. Незабравима ще остане и датата в историческия календар на общината  – 12 юли 1927г, когато в присъствието на цар Борис  III е открит паметникът на загиналите воини. След 50-годишно прекъсване от 1994 г празникът е възобновен.

Приемете моето  уважение за това, че вече 95 години отговорно пазите историята на родния си край. Поздравявам кмета Димитър Димитров и неговия екип, вас – жителите на Етрополе за това, че продължавате традицията и се прекланяте пред личността и делото на своите герои!

Бъдете горди, че вашият град е един от ярките символи на българската историческа памет и е пример за обединение в съдбовни за народа каузи!

В днешния празничен ден ви пожелавам здраве, благоденствие, радост във всеки ваш дом и нека Светите Апостоли Петър и Павел ви закрилят!

Поклон пред паметта на героите на Етрополе!“.

Специално за празника на град Етрополе пя фолк певицата Глория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.