Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Съветниците Канзов и Руневски в дебат с кмета Гавалюгов за общинския кредит с „Фонд Флаг“ (ВИДЕО)

Община Ботевград предстои да сключи договор за кредит с „Фонд ФЛАГ” ЕАД, по силата на който да поеме дългосрочен общински дълг в максимален размер 7 695 000 лева с цел реализацията на проект: „Изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за нуждите на РСУО-Регион Ботевград”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Решението бе взето вчера, 26 януари, на редовно заседание на Общински съвет-Ботевград. Максималният лихвен процент е шестмесечен, с вклчюена максимална надбавка от 4.083 %.

Според кмета на общината Иван Гавалюгов заемът е необходим за извършване на плащания на регламентирани недопустими разходи за изпълнение на проекта. Общата му стойност е в размер на 9 600 617.51 лв. Регламентираните недопустими разходи по проекта, които бенефициентите по проекта (общините Ботевград, Етрополе и Правец) следва да осигурят, са както следва:

– За съфинансиране от страна на бенефициентите – в размер на 10.05% от стоността на проекта;

– За данък добавена стойност – изцяло недопустим разход по процедурата.

Кметът Гавалюгов припомни, че заради обжалване проектът досега не можеше да бъде реализиран. Да припомним, че още през 2018 г. Община Ботевград сключи договор с Министерството на околната среда за изграждане на въпросната компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци. Обявените тогава процедури за избор на проектант на инсталациите и за избор на строителен надзор, бяха непрекъснато обжалвани пред Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ от софийската фирма „Комунална техника” ЕООД. 

По време на дебатите в зала „Ботевград“ мнение изразиха общинските съветници от ПП ГЕРБ , д-р Георги Канзов и Кирил Руневски. Техните изказвания бяха свързани с неодобрение относно размера на лихвения процент и на дълга като цяло, както и условията по сключването на договора с „Фонд Флаг“. Как кметът Иван Гавалюгв отговори на техните въпроси, вижте във видеоматериала на Botevgrad.NEWS.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *