Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Етрополци отбелязаха туристическия празник „Свети Атанас“

По стара традиция „Атанасовден“ се отбелязва последната неделя на месец януари. През последните години празникът добива не само национална, но и международна известност.

Гости на празника бяха: Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров, Марин Маринов – депутат в 48-то Народно събрание, Христо Андреев – Председател на Общински съвет – Етрополе, г-жа Станка Димитрова, г-жа Росица Христова – заместник – кмет на Община Етрополе.

Честването на празника започна още на 28 януари /събота/ с молебен за здраве и благополучие, който бе извършен от отец Емил в Манастир „Света Троица“. За събитието пристигнаха над 400 туристи от: Българска федерация по туризъм, Български туристически съюз, България и Северна Македония.
Съботната вечер, мероприятието продължи в хотел „Еверест”. Кметът на Община Етрополе приветства гостите с „добре дошли“ и им пожела здраве, успехи и да продължаваме да пазим традициите си. За поредна година Исторически музей – Етрополе уреди фотоизложба. „По следите на традицията Атанасовден” във фоайето на хотел „Еверест“. За прекрасното настроение допринесе и нашата Вили Рай със своите чудесни песни. Децата от „Клуб туризъм и екология – опознай и съхрани – 2001” направиха възстановка на легендата за „Св. Атанас”. С танците на Танцов състав „Балканска младост”, Вили Рай и Етрополска духова музика участниците прекараха незабравими мигове на красивия празник.

В неделя рано сутринта туристите се изкачиха на връх „Свети Атанас”. Всички се закичиха с бръшлян и кокичета, високо в планината се виеха кръшни хора, на жаравата се грееше ракия и печеха шишове с месо. За доброто настроение допринесе Етрополската духова музика. По обяд всички се отправиха към града.

В 14.30 часа празничното шествие водено от Бог Сабазий бе посрещнато от заместник- кметът на Община Етрополе Станка Димитров, Христо Андреев – Председател на Общински съвет – Етрополе,  много граждани и гости на града. Към всички тях бог Сабазий отправи своето пожелание за здраве, благополучие и късмет. Госпожа Димитрова приветства всички присъстващи им пожела здрава и успешна година, а членовете на членове на НД „Традиция” Етрополе с гърмежи прогониха злите духове. По традиция празникът завърши с голямо хоро.

Етрополци са пример за това, как през годините един празник е останал и съхранен във времето, празник пренасящ древните традиции и обичаи днес – във съвремието. Няма по-ценно от това да съхраним историята си, да я прославяме, да сме горди наследници, на това, което са ни оставили нашите деди. Местното население доказва, че е възможно да опазим народния дух и непокътнатата памет и днес, въпреки трудностите. Българските традиции са това, което ни отличава от сивата маса на глобалния свят. Нека да не ги забравяме, а да ги обичаме и почитаме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *