Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

С тържествена заря Ботевград отбеляза 145 г. от Освобождението на България

Ботевград отбеляза тържествено Националния празник на България 3 март и навършването на 145 години от Освобождението от османско владичество с тържество пред Паметника на Свободата на площад „Саранск“.

Събитията започнаха при паметника на Христо Ботев, където кметът Гавалюгов поднесе венец в знак на признателност и почит и от където тръгна факелно шествие до Паметника на свободата на пл. „Саранск“, предвождано от Обшинския духов оркестър.

Водещите на събитието Николай Найденов и Миглена Василева ни върнаха назад във времето и ни припомниха какво е станало на този ден преди 145 години.

Бих си позволил днес да заостря вниманието Ви към едни не само мои наблюдения и бих желал не просто да слушате, а да чувате и не просто аз да говоря, а да казвам. Имаме много поводи и причини да се гордеем с това, че сме българи, въпреки всичките несгоди, неудовлетвореност, от различни събития, факти… Знаете, че ние имаме нагласата да гледаме по-негативно на събитията около нас и да нямаме достатъчна вяра в нашите способности и възможности. Ние сме един изключително качествен и надарен народ, но трябва това нещо да го осмислим, да го повярваме, да го погледнем с позитивни очи върху всичко, случващо се около нас, и върху това, което ние днес вършим.

Бъдете горди, бъдете щастливи, бъдете позитивни, действайте градивно, за да пребъде нашата красива, единствена и незаменима родна България. Честит празник!„, каза в свето слово кметът на Общината Иван Гавалюгов.

Той ни цитира химна на Република България, с което ни показа, че в него се съдържа сентенцията за всичко красиво, което е около нас, и че просто трябва да го прозрем и да му се радваме.

Младият Деян Христофоров изрецитириа пред всички стихотворението „Българио на живи и мъртви…“ на Дамян Дамянов.

Последва певицата Любимира Вушева и нейното завладяващо изпълнение на песента „От векове за векове“, а след това изпълнение на мажоретните състави.

По традиция, венци и цветя пред Паметника на Свободата поднесоха Общинското ръководство на Община Ботевград, Общински съвет-Ботевград, институции, предприятия, детски и учебни заведения, кметства и кметски наместничества и политически партии от община Ботевград.

Програмата завърши с тържествена заря-проверка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *