Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Под мотото “Математиката не е всичко, но без математиката всичко е нищо“ златаровци отбелязаха Международния ден на математиката

По повод Международния ден на математиката на 13 и 14 март ученици от 11 клас с профил „Математика“ представиха аргументи в полза на твърдението: “Математиката не е всичко, но без математиката всичко е нищо!“. Младите математици разказаха на съучениците си, че невероятният напредък на човешката раса се дължи в огромна степен на нашите математически умения и познания.

Празникът на математиката бе отбелязан и с две математически състезания. В първото взеха участие ученици от 8-ми и 11-ти клас. С помощта на техните преподаватели Паулина Дякова, Даниела Пенкова и Невена Станева, гимназистите научиха интересни факти за датата 14 март и решаваха Гугъл формуляри, разделени в две възрастови групи. От осмокласниците най-добре се представи отборът от 8г клас, на второ място се класира отборът на 8в клас, а третото място заеха 8а клас. Най-висок резултат от единадесетите класове показа отборът на 11б клас, на второ място, с равен брой точки се класираха отборите на 11а и 11г, трето място заеха учениците от 11в клас.

Във второто състезание “Математическо ориентиране”, което се проведе на 14 март, взеха участие най-малките ученици от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас. Те сформираха три отбора. Организатори на математическото състезание бяха г-жа Йотка Йотова – заместник-директор и г-жа Лидия Кеманова – старши учител по математика.

Целта на състезанието е да се засили интересът на учениците към математиката и същевременно да се покаже, че може да се учи и по време на игра. Регламентът включва скрити листчета с математически задачи из двора на училището, които децата по възможно най-бърз начин трябва да намерят и занесат в предварително определена класна стая. Там те решават задачите и предават на учителите за проверка. Крайното класиране се определя по два критерия – брой точки за вярно решените задачи и точки за бързина. Победители станаха отборът на седми клас, следвани от отборите на шести и пети клас.

Директорът на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ г-жа Даниела Колева връчи грамоти и символични подаръци на участниците, като им пожела да не спират да покоряват нови върхове в математиката.

Международният ден на математиката (International Day of Mathematics – IDM) се отбелязва на 14 март, припомнят от Института по математика и информатика. Всяка година на тази дата всички страни са призовани да участват в честванията като организират различни събития за ученици, студенти, музеи, библиотеки и за широката общественост. Денят е честван за първи път през 2020 година. 14 март е избран за Международен ден на математиката, тъй като на тази дата в много страни се отбелязва т.нар. „Ден на Пи“. Той е наречен така на числото π, което представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър и е приблизително равно на 3.14. IDM 2023 се отбелязва в повече от 90 страни с над 1500 отделни събития. Тази година Денят е част от честванията на Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие 2022.

Преди четири години Международният математически съюз (International Mathematical Union (IMU) предлага на ЮНЕСКО 14 март да бъде обявен за Международен ден на математиката. На своята 40-та генерална конференция през ноември 2019 година ЮНЕСКО подкрепя предложението на IMU.

Източник: ppmg-botevgrad.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *