Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

44 ученици от община Ботевград се явиха на общински кръг на конкурса за художествено изпълнение на Ботево стихотворение

На 24 март се проведе общинския кръг на конкурса за художествено изпълнение на Ботево стихотворение по повод 175 години от рождението на поета революционер. То се проведе в Залата на съвременното изкуство и е част от „Мартенски дни на изкуствата – Ботевград 2023“, организирано от Община Ботевград и НЧ „Христо Ботев 1884“.

След проведения училищен кръг, на общински кръг бяха допуснати 44 ученици от 8 училища от общината. Участниците бяха разделени в две възрастови групи: от 1 до 7 клас и от 8 до 12 клас. Тяхната задача бе да изпълнят Ботево стихотворение по техен избор.

Художествените изпълнения на учениците оценяваха специално формирано жури в състав: Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград, Миглена Василева – завеждащ детския отдел на Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“ и Маргарита Тодорова – актриса от ботевградския театър.

Най-добре представилите се получиха награди, осигурени от Община Ботевград и фирма „Атлантис НЕТ“. Стефка Граматикова обяви и връчи грамоти и награди за учениците на 1-во, 2-ро и 3-то място в двете възрастови групи съответно електронна книга, мултимедийни колонки и безжични слушалки.

Скъпи ученици, искам да благодаря на вас, защото в днешния ден вие бяхте нашите герои. Изключително съм щастлива, че идеята, която Община Ботевград инициира в началото на януари, срещна огромна подкрепа от ваша страна. Изобщо не вярвахме, че такъв интерес ще бъде проявен към този конкурс, но въпреки това се радваме, че тази зала днес е пълна и се насладихме на толкова много изключителни изпълнения.„, каза г-жа Граматикова в своето обръщение към учениците.

В първа възрастова група /от 1 до 7 клас/ на първо място застана Ивелин Николов от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Скравена с невероятното изпълнение на „Обесването на Васил Левски“, на второ място бе Владислав Пеев от ОУ „Никола Й. Вапцаров“, който изпълни „На прощаване в 1868“, и на трето се нареди Димитрина Димитрова от ОУ „Васил Левски“, Ботевград, която изпълни творбата „Моята молитва“.

В другата възрастова група /от 8 до 12 клас/ на почетното първо място отредиха Вероника Чаврова от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ с артистичното си изпъленние на „Патриот“, второ място зае Памела Васкова от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ с изпълнението си на „Елегия“ и трето място бе за Ванеса Атанасова от в „ПГТМ Христо Ботев“ с изпълнението на „Хаджи Димитър“.

Поради голямото участие в първа възрастова група, журито реши да определи още трима от учениците, представили се добре, чиито специални награди ще бъдат връчени на по-късен етап. Те са за Диана Дилова от ОУ „Васил Левски“, с. Новачене; Весела Василева от ОУ „Любен Каравелов“, с. Трудовец и Александър Йорданов от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Ботевград

Изпълненията на победителите ще бъдат представени на честванията на Ботевите дни в Ботевград и Скравена през месец юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *