Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Разяснителна среща с участието на спортните клубове от община Ботевград се проведе във връзка с тяхното финансово подпомагане

На 27 март в зала „Ботевград“ се проведе среща, на която присъстваха представители на спортни клубове, които развиват дейност и са със седалище и адрес на управление на територията на община Ботевград. Те бяха поканени във връзка с предстоящата процедура по кандидатстване за финансово подпомагане на спортните клубове по реда на Наредбата за условията и реда за финансово подпомагане на спортните клубове в община Ботевград, която бе приета от ОБС-Ботевград на редовното си заседание през февруари.

Наредбата бе изработена от Временна комисия, създадена с Решение №120/26.05.2022 г. и изменено с Решение №140/30.06.2022 г. на Общински съвет – Ботевград. В нея участваха общинските съветници Йонко Ненчев (председател), адв. Георги Донков, Иван Николов, Любчо Василев, Николина Цолова, Ангел Ангелов, Петър Петров, Кирил Руневски и Цветан Цолов.

Целта на тази среща бе да се отстранят всякакви неясноти относно кандидатстването и самата Наредба за финансово подпомагане на клубовете.

Наредбата е направена в полза на спорта. Такива наредби съществуват в почти всички общини и те работят от 10-15 години. При нас до миналата година средствата са раздавани по някаква система, която никой не може да каже каква. Дори накрая са били доразпределяни.

Наредбата сме я изготвили, като онсовно в нея сме използвали всички правила от Министерството на младежта и спорта. Дори точковата система е прекопирана от Министерстовото. Тя е направена така както я ползват всички наредби във всички общини. Ние не сме измислили топлата вода. Освен всичко друго, всички отделни точки сме ги прегледали през десетки наредби, накрая се произнесоха и юристите и на Общинския съвет, и на Общината и така сме стигнали до нея.

Ясно е, че всеки един треньор може да има мнение по тази наредба. Тя е основополагаща. Наистина ако има в нея неща, които не се засягат и не се дискутират примерно определянето на възрастовите граници до 14 години, до 16 години и т.н. Това сме го взели от Наредбата на Министерството на спорта. Нищо не сме си измислили ние, защото не можем да го измислим.„, каза Иван Николов, който е участвал в комисията по създаването на въпросната наредба.

Той добави, че може да се правят промени по нея само с решение на Общински съвет-Ботевград, тъй като е самата Наредба е приета от съвета.

Поради разрастващи се дебати, които настъпиха между присъстващите в залата, относно това как се разпределя финансирането между спортни клубове на олимпийски и неолимпийски спортове, определяне по възрасти на спортистите, Дамян Маринов, представител на Шахматен клуб „БалканЪ“, взе думата като такъв и направи предложение към председателят на комисията Йонко Ненчев да се организира втора среща, на която да присъстват кметът Иван Гавалюгов и председателят на ОБС-Ботевград Илин Черняшки, в качеството си на вносител на Докладната за Наредбата.

Председателят Йонко Ненчев посъветва клубовете, които имат предложения към някой член/членове от въпросната наредба или смята, че няма да получи определените средства да се обърне към комисията, създала Наредбата.

Община Ботевград е уведомила на официалният си уебсайт на 23 март, че могат да подават Заявления за кандидатстване за финансово подпомагане в срок до 13.04.2023 г. включително. Спортните клубове следва да отговарят на посочените изисквания в чл. 3 – чл. 8 от Наредбата.

Заявленията, заедно с приложените към тях документи, е необходимо да бъдат подготвени съобразно условията на чл. 14 от Наредбата.

Заявленията се приемат в Центъра за информационно обслужване на гражданите, на гише „Деловодство“, в сградата на Общинска администрация – Ботевград, всеки делничен ден от 08,30 ч. до 17,30 ч.

Пълната Наредба за условията и реда за финансово подпомагане на спортните клубове в община Ботевград може да видите ТУК.

Приложения и образци към нея може да изтеглите от ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *