Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Йонко Ненчев: Без мир не може да се реши нито една криза

– Г-н Ненчев, за трети път сте водач на листата на партия МИР в София област. Кое Ви мотивира да представлявате жителите на общините в областта?

– За нас от партия МИР политиката не е самоцел, а средство за решаването на реалните проблеми на българското общество и на България. Именно възможността да се решат проблемите на жителите на община Ботевград, а и на всички други общини от областта ме мотивира най-много. Партия МИР доказа, че има експертен потенциал и се различаваме от всички останали политически партии с това, че ние даваме конкретни решения на всеки един от проблемите. Партия МИР налага нов стил на правене на политика, където водещи са морала, инициативността, родолюбието, експертността, професионализма и диалога. Този подход и стил на партия МИР ме мотивира също, защото е крайно време в българската политика да влязат можещи и знаещи хора, експерти, нови и морални лица. За огромно съжаление случващото се в България през последните 33 години доказа, че така нареченият политически елит няма качества, морал, чест, елементарно чувство за справедливост, желание и политическа воля да се решават проблемите на българските граждани и България да бъде нормална европейска и развиваща се държава. През тези 33 години надеждите на българските граждани останаха излъгани и всички си задаваме въпроса – а сега накъде? Според нас от партия МИР най-важното нещо сега са българските граждани, да бъдем единни и всички заедно да се противопоставим на олигархията в лицето на цялата така наречена политическа класа, която 33 години съсипва и ограбва нашето бъдеще и бъдещето на децата ни. За това се обръщам към всички честни, дейни и морални българи, които са готови с дела да помогнат на родината ни да се възроди. Призовавам ви да обединим силите си, знанията си, опита си, дръзновението и смелостта си и да поведем битка за нашето настояще и най-вече за бъдещето на нашите деца и внуци. С включването ми в политиката давам личен пример и се надявам да получа доверието на моите съграждани от Ботевград, както и на жителите на цялата Софийска област.

Какви са Вашите предизборни ангажименти?

– В дневния ред на българското общество в момента въпросите са как да се спре инфлацията и растящите цени на всички стоки. Ще припомня, че инфлацията е резултат от повишаване на цените на горивата и електроенергията, както и от спекулата с цените. За да се овладеят и за да се спре покачването на цените и инфлацията партия МИР предлага три конкретни решения. На първо място България да вземе стратегическо решение за развитие на ядрената енергетика, което означава да се изгради 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и да се построи АЕЦ „Белене“. На второ място да се приеме закон срещу спекулата на цените, в който да се запише, че при доказана спекула от страна на търговци или производители тяхната печалба се конфискува. Предлагаме също така правителство незабавно да договори с всички хипермаркети замразяването на цените на стоките за минимум 3 месеца. Всички тези мерки ще спрат обедняването на българския народ и ще свалят инфлацията и цените. Най-важните приоритети и реформи, с които трябва новото Народно събрание незабавно да се заеме са как българската икономика да стане работеща и ефективна, как България да излезе от демографската криза и страната ни да води балансирана външна политика, която да защитава националния ни интерес. По всички тези теми партия МИР има конкретни решения и законопроекти, които още в първия работен ден на новото Народно събрание ще внесем и предложим за обсъждане и приемане. Това са нашите конкретни ангажименти.

Партия МИР за мир и против оръжия за Украйна ли е?

– Националният интерес на България изисква страната ни, както и Черноморския регион да бъдат зона на мира и да не позволим да ни въвлекат във войната. Няма нито един убедителен аргумент, че ще постигнем мир чрез оръжие. Напротив, това е път към нови жертви, ново ожесточение и продължаване на войната. МИР се постига с разум, диалог и само и единствено с мирни средства, а не чрез предоставяне оръжие. Мирът е национална кауза. Той е висша ценност, която всички българи, политици и държавници трябва да отстояват. Тук ще припомня, че МИР е първата политическа партия, която се обяви с искане България и Черноморския регион да станат зона на мира, а председателят на партията Симеон Славчев поиска да се проведе Национален референдум по темата с войната и българският народ, а не политиците да решат, дали България да заеме неутралитет или да участва в войната като предостави оръжие и военна помощ. Вместо да се дава оръжие, чрез което категорично не може да се постигне мир, България трябва да предложи на наша територия да се проведат мирни преговори между Русия и Украйна. Ние сме членове на ЕС и НАТО и сме в традиционно добри отношения и с Русия и с Украйна, с които сме свързани исторически, културно и духовно. България има историческа възможност да инициира мирни преговори в София, чрез които да се постигне мир и това е една от каузите на партия МИР и ще я защитим веднага щом станем парламентарно представена партия. Без мир няма нищо и не можем да решим нито един от проблемите си като общество. Без мир не може да се реши и нито една криза, нито икономическата, нито инфлационната, нито демографската. За това първа точка в дневния ред на всеки политик и държавник трябва да бъде постигане и отстояването на мира

.
– Виждате ли изход от политическата и икономическата криза в България?

– МИР е единствената партия, която има решение на политическата, икономическата, демографската и всяка друга криза в България. Партия МИР предлага експерти от всички сфери заедно с браншовите организации да изготвят Национална програма за възстановяване и устойчиво развитие на България, в която да се разпишат както в краткосрочен, така и в дългосрочен план как ще се развиват всички секторни политики в страната. Предлагаме Националната програма да бъде подложена на широко обществено обсъждане и да бъде приета с национален консенсус от всички партии, граждански, неправителствени, браншови, работодателски и синдикални организации. Приетата с консенсус Национална програма да стане задължителна за изпълнение от всяко българско правителство и то да няма право да се отклонява от нея. Именно това ще гарантира както устойчивото икономическо развитие на България, така и излизането на страната от политическата, икономическата, социалната и моралната криза и успоредно с това ще даде дългосрочна визия, сигурност и стабилност. Крайно време е обществения интерес да застане над личния и партийния и да върнем държавността и нормалността в България и призовавам българските граждани да гласуват и подкрепят партия МИР с номер 16 в бюлетината.

Какво ще призовете избирателите в община Ботевград, за да гласуват за вас?

– Първо бих искал да призова всички граждани да гласуват! Да изразят своята позиция. Знам, че много хора са разочаровани, но само ако излезнем да гласуваме, можем да започнем да променяме стъпка по стъпка политическата карта на страната ни. И тук е момента да призова всички мои приятели, познати, да гласуват в неделя на 02.04.2023 г. с бюлетина номер 16 ПП МИР и в частност да подкрепят моята кандидатура за народен представител с преференция номер 101.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *