Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Бюджет 2024 бе приет от Общински съвет – Ботевград (ВИДЕО)

Днес, 5 февруари, на извънредно заседание Общински съвет – Ботевград прие Проектобюджета за 2024 г. на Община Ботевград. След няколко корекции той получи одобрение от общинските съветници с 17 гласа „за“, 1 „против“ и 1 „въздържал се“.

Признавам си, че това е един амбициозен бюджет, рекорден по своя размер, и е отражение на работата на общинска администрация – Ботевград през изминалите две години. В този бюджет има заложена доста средства, спечелени от европейски национални проекти, възлизащи на над 75 млн. лв. са тези средства. Дай боже, да успеем да организираме така работата, че да можем да ги реализираме през настоящата 2024-та година, но да остане нещо да се развива и през 2025 година. Мисля, че не е фатално, крайният резултат е важен.„, информира кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов.

Кметът направи и коментар относно тазгодишния бюджет. „Мисля, че изключително балансирано сме успели да осигурим средства за всяка една сфера от обществено-икономическия живот на нашата община. Няма пренебрегната сфера – нито култура, образование, спорт, здравеопазване, социални дейности и т.н. .„, посочи градоначалникът.

Като вносител на Проектобюджет 2024 в Общинския съвет, Гавалюгов направи някои корекции към предложението. Предложенията бяха в събитийния календар на Община Ботегврад за 2024 г.

Първата корекция включва увеличаване на сумата за четвъртия Международен детски фестивал „Единството е сила“ от 8 хил. лв. на 20 хил. лв. Кметът предложи добавяне на Празник на духовите оркестри и мажоретни състави с международно участие със заделени 27 хил. лв., който празник липсваше в първоначалния календар. Предложени са още 3 000 лв. за концерт по повод 60 години от Младежки духов оркестър и 20 години от Мажоретен състав – Ботевград. Добавени са още две събития – храмов празник на църквата „Св. Иван Рилски“ и местен традиционен събор в село Гурково. Двете събития, които биват зачертани от календара, са офроуд състезание и фестивал на ултралеката авиация в село Трудовец, които не се отменят.

Други корекции, които кметът Гавалюгов направи, бяха в приложението за „Обезщетения и помощи за подпомагане на организации и граждани през 2024г.“. Сумата за подпомагане дейността на читалищата за самодейна дейност,свързана с изяви и участия и закупуване на носии, да се завиши от 43 хил. лв. на 50 хил. лв. и завишаване на сумата за подпомагане на местни организации за провеждане на събития и мероприятия с обществен характер от 7 000 лв. на 20 000 лв.

Градоначалникът предложи за компенсацията на предложените суми да бъдат намалени разходите в подпараграф „Разходи за външни услуги“ от разходната част на Бюджет 2024.

Последната промяна от кмета бе в Плана за финансиране на капиталови разходи за 2024 г., а именно – предвиждане на 12 000 лева за благоустрояване на централна част в село Гурково и предвиждане на 10 000 лева за закупуване на офис контейнер за нуждите на организатор дейности във в.з. Зелин и Чеканица. За сметка на тях, ще бъдат намалени разходите по т. 4 и т. 5 от плана, които касаят ремонти на две зони в ж.к. „Саранск“.

Общинският съветник Цветан Миньовски похвали общинската администрация за Бюджет 2024 и подчерта за липсата на „будни граждани и будни общински съветници“, за да изразят мнение и искане.

Друго предложение дойде от общинският съветник Филип Зуберски, който засегна точката за финансово подпомагане на спортните клубове от общината в приложението „Обезщетения и помощи за подпомагане на организации и граждани през 2024 г.“. Редакцията бе сумата от 210 000 лв. да бъде увеличена на 410 000 лв. От тях:

  • 210 000 лв. за финансиране, съгласно Наредбата за условията и реда за финансово подпомагане на спортните клубове в община Ботевград;
  • 79 000 лв. за подмогане издръжката на мъжкия отбор на ФК „Балкан 1929“ Ботевград;
  • 7 000 лв. за подпомагане издръжката на мъжкия отбор на ФК „Козаро“ Ботевград;
  • 7 000 лв. за подпомагане издръжката на мъжкия отбор на ФК „Ракитин“ Трудовец;
  • 7 000 лв. за подпомагане издръжката на мъжкия отбор на ФК „Скравена“;
  • 100 000 лв. за подпомагане издръжката на БК „Балкан“ Ботевград;

Отново за компенсирането на увеличението беше предложено намаляване на разходите в подпараграф „Разходи за външни услуги“ от разходната част. „Подпомагайки спортните клубове, до голяма степен помагаме и на нашите деца.„, допълни Филип Зуберски.

Малко след това Бюджет 2024 получи одобрението на Общински съвет – Ботевград с 17 гласа „за“, 1 „против“ и 1 „въздържал се“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *