Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Жители на Трудовец отново поставиха въпроса за замразения проект на рeка Касица пред кмета Гавалюгов

Днес жители на село Трудовец се срещнаха с кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов по повод прекратения проект за реконструкция коритото на река Касица. Преди това те излезнаха на символичен протест пред сградата на Кметство Трудовец.

Красимир Коцев постави на вниманието на кмета нерешения проблем,с идеята Общината да съдейства с каквото може, и да бъдат възобновени ремонтните дейности. Каква е предисторията:

На 4 юни  2007 г в Трудовец се случи силно, разрушително  наводнение, в което са нанесени материални щети не само на  над 100 частни къщи, но и на обществени сгради- поликлиниката, кметството и читалището. От тогава, вече 10 години, продължава сагата на жителите на селото, живеещи край реките Черниш, Касица и Калница. Според надлежни документи са паднали 200 литра на кв.м .Тогава водата по главната улица е била 1м., припомни Красимир Коцев, един от потърпевшите, който живее на ул. „Хр.Ботев“ .

По решение на Общински съвет тогава пострадалите бяха обезщетени с 26 550 лв по списък. Бяха вложени общо 166 550 лв по възстановяване щетите от наводнението.

След наводнението селото бе посетено от всички институции. Зам.министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски лично дойде да се запознае с последствията от природното бедствие. По негово разпореждане е изпратена комисия от специалисти , които направиха оглед и излезнаха със становище за изготвяне на проект за ремонт на прилежащата към коритата на реките инфраструктура- мостове, улици, удълбочаване корита на реки.

С цел предотвратяване последиците от наводненията през 2008 г МРРБ проведе процедура за избор на изпълнители за изготвяне на работни проекти за 4 участъка , обособени в 4 отделни лота.След отвеждане на тръжна процедура през 2009г са сключени договори за строително-монтажни работи с избраните изпълнители.

 „До 2009г бяха подготвени проекти и осигурени средства. Корекцията на река Касица  бе разпределена на 4 лота. За съжаление на следващите избори се смени властта и новите управници спряха проектите, с мотив, че били корупционни.Другата причина бе,ч е няма за момента пари в държавата“, заяви Красимир Коцев.

През 2012 г при запитване от страна на  Димчо Михалевски Кирил Добрев и Корнелия Нинова в Народното събрание, какво става с тези проекти , министър Лиляна Павлова е отговорила: „Предвид финансово-икономическата криза в последните години МРРБ изпълнява дейности по програма „Благоустройствени дейности в населени места“ при изключително стеснена финансова рамка и в момента министерството няма възможност да продължи проекта“.

Същевременно в друго село –Новачене, откъдето е действащия тогава кмет на община, се изпълнява проект изграждане, реконструкция и ремонт на брегоукрепващо съоръжение на река Рударка и река Новаченка за предотвратяване наводненията в селото“.

Според Красимир Коцев, председател на инициативен комитет, миналата година бяха заделени 1млн. и 700 хил.лв. за изпълнение на един от лотовете от фирма „Джи Пи Груп“.“Не се получи и тогава. Вече 10 години ни лъжат“, заяви Коцев.

Тази година той  инициира подписка, в която са се подписали 700 жители на селото. Тя е по повод защита от вредното въздействие на водите от реките, преминаващи през селото- „Черниш“, „Касица“, „Бистрица“, „Калница“ чрез предприемане на мерки за защита от наводнения, защита на бреговете и леглата на реките от ерозия и извършване на стратиралия през 2009 г проект относно 4-те лота на река Касица.

По повод подписката и писмо на Красимир Коцев до кмета Гавалюгов, областния управител Илиан Тодоров и Началника на политическия кабинет на МОСВ е извършена проверка от МОСВ, съвместно с представители от община Ботевград. В констативния протокол се посочва, че не се констатира „друго обрушване на бреговете от водна ерозия“ на 4-те реки.

По време на срещата кметът Иван Гавалюгов днес припомни, че само по един от 4-те лота има свършена работа,която е за асфалтиране на улици. Гавалюгов подчерта, че по три от 4-те лота са преведени авансови плащания на фирмите –изпълнителки, а работа не е свършена. Кметът Гавалюгов в прав текст заяви, че вицепремиерът Марияна Николова е запозната със случая и тя би трябвало да осигури средствата за родното си село. „Водил съм с нея разговори. Тук няма никаква политика – БСП, ГЕРБ. Много от нещата в селото са правени навремето, благодарение на това, че хора от селото са били на високи постове. Селото е било облагодетелствано в годините назад. За съжаление в момента не е така“, добави Гавалюгов. Той припомни,ч е през 2017 г са били заделени средства – 1,5 млн. лв от държавата за корекция реките в село Трудовец. Изпълнението се предвиждало да бъде с нови фирми.

През 2018 г обаче не се извършва трансфер на тези средства. Обяснението по думите на Гавалюгов, е че не са прекратени договорите с 4-те фирми изпълнителки. „Прекратяването ставало чрез нотариални покани . Два пъти се опитвали да ги прекратят, но съдът ги отменял. Логиката е,ч е не може да има действащ договор, макар и да няма изпълнение по него, и нов договор с Община Ботевград за същия обект с други средства“, обясни кметът Иван Гавалюгов. След това договорите с фирмите са били прекратени. Кметът Гавалюгов е пускал три писма и провел няколко срещи. По думите му министър Николай Нанков миналата година е пренасочил сумата от 1,5 млн. лв през месец август, предвидени за Трудовец, към Ловешка област, откъдето е министъра. Това е заявила новият министър Петя Аврамова пред кмета Гавалюгов. Градоначалникът на Ботевград е настоял тези средства да бъдат предвидени тогава за 2019 г. Такива не са заделени до момента. По думите му той е запознал с проблема вицепремиера Марияна Николова, чиито родители живеят в Трудовец.

„Изпратил съм цялата документация към нея. На практика се получава едно препращане на писмата и сигналите – от нея и от общината по този проблем. Тя праща  на МРРБ, МРРБ препраща към областната управа и получаваме отговор,ч е ни съчувстват и ние да направим необходимото да осигурим безопасността за здравето на хората“. А пари няма. Върнаха топката при нас, ние да решаваме проблема. Ние ако имаме 2 млн.лв няма да ги търсим от държавата. Ние търсим и за водопровод и за пътища, не само за село Трудовец“, каза Гавалюгов. По думите му общината е почистила коритата на реките, което не решава генерално проблемите. Той се ангажира да проведе нова среща с Марияна Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *