Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Парламентът прие 300 лева глоба за куче над 5 кг без повод и намордник

Парламентът забрани свободното разхождане на кучета над 5 кг без повод и намордник на първо четене. Измененията бяха заложени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, внесени от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова.

„За“ законопроекта гласуваха 145 народни представители, без „против“ и с 5 „въздържал се“.

Промените се налагат във връзка със зачестилите инциденти с домашни кучета.

Промените забраняват свободното пускане и извеждане без повод на кучета с тегло над 5 кг. Предлага се прецизиране на разпоредбата, свързана с извеждането на кучета без повод или намордник, според тяхната агресивност. Допълнително са регламентирани изключенията от забраната за свободно пускане на извеждането на кучета без повод.

Забраната няма да се отнася за кучета, които се пускат свободно в обособените и обозначени за това места в урбанизираните територии, по време на лов, подложени на обучение при условията и по реда на наредбите и участващите в състезания.

Законодателят предвижда извеждането на кучета над 5 кг без повод и намордник да се наказва с глоба от 300 лв. За извеждането на агресивни кучета без повод и намордник глобата за нарушителите ще бъде в размер на 1000 лв. 500 лв. е глобата за разхождане на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *