Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград подписа споразумние за трансфер на 337 хил.лв за подмяната на централния водопровод в Ботевград

През месец април 2019 г Община Ботевград изпрати официално писмо до държавните институции , в което Община Ботевград ги призова в спешни срокове да осигурят финансови средства за продължаване на подмяната на централния водопровод в Ботевград.

По този повод днес кметът на общината Иван Гавалюгов заяви, че преди две седмици общината е подписала споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройство за трансфер на 337 хил.лв., които трябва да бъдат вложени в подмяната на централния водопровод.

„Това са крайно недостатъчни средства, за да се усети ефектът от подмяната. Общата стойност на проекта е 2 200 000лв. , с ДДС. До момента са ни отпуснати 557хил.лв. за 3 години“, зави Гавалюгов. По думите му първият трансфер на средства беше през декември 2017г. в размер на 358 хил.лв. Вторият беше през декември 2018г. в размер на 200 хил.лв. Третият, в размер на 337 хил.лв., предстои да бъде преведен.

„ Тези пари са крайно недостатъчни – с тях ще покрием задълженията към строителя за актувани дейности, свършени през миналото лято. Споразумението се изпълнява, но с изключително бавни темпове. Силно се надяваме, че строителят ще бъде благоразположен към Община Ботевград и ще започне строителни дейности, за които имаме първоначални разговори, въпреки недостига на средства. Силното ми желание е поне  водопроводът по ул.” Георги Сава Раковски” да бъде подменен. Ние осъзнаваме, че има и други общини, които имат нужда от подмяна на водопроводи и за решаване на ВиК проблеми. Може би Община Ботевград е със субективно мнение, но е ощетена от гледна точка на справедливост на разпределението на държавни средства. Много по малки населени места бяха финансирани с доста по-големи суми. Не мисля, че е нормално подмяна на водопровод да продължава толкова дълго време. С тези темпове подмяната ще приключи след 5 години“. Кметът подчерта, че материалите са подсигурени, очаква се само финансиранл среща с мин. Петя Аврамова миналата седмица. „Запознах я с проблема. Тя изрази готовност да съдейства. Очакваме да бъдат отпуснати поне още 400 – хил.лв. докато тече строителния сезон.” – заяви г-н Гавалюгов.

За никого не е тайна, че водопроводът е в много лошо състояние. Авариите са постоянни, нарушава се състоянието на пътната настилка, аргументира се кметът. По думите му следваща седмица ще започне ремонтът на главния водопровод. При отстраняването на авариите ще се наложи спиране на водата в целия град за максимално кратък период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *