Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

„Habitat for Humanity“ – България проведе информационен ден в Ботевград

Днес , 5-ти юли,  в сградата на общинската администрация, в зала „Хр.Ботев”, се проведе информационен ден по проект „Build Solid Ground“, който представи неправителствената организация „Habitat for Humanity International“. Организацията се занимава с работа по жилищна проблематика и реакция по време на криза в над 70 страни в целия свят. Презентиращи по темата бяха Минчо Бенов – Национален Директор на Хабитат България и Ася Добруджалиева – Мениджър проекти в Хабитат България.

В началото на семинара кметът на общината, Иван Гавалюгов,  приветства присъстващите. Той съобщи, че  по време на  участието си в Националния жилищен форум през април тази година, е говорил за осигуряване на заетост на непривилегированите хора в общината. Той постави фокус върху финансовото затруднение на хората, произлизащо от липса на добро обучение и стабилна работа. Според него въпросът с липсата на жилища ще се реши естествено, вследствие на работа върху проблема на заетостта при бедните и социално слаби жители на общината.

Националният директор на фондацията – г-н Бенов, сподели желанието си за работа с община Ботевград, която би била възможна най-рано след края на другата година, при обновяване на финансирането им от ЕС. Той представи  историята и дейността на самата организация: успешни проекти, проведени обучения и изграждане на жилища за уязвимите групи – ромски и многодетни семейства, самотни майки и хора в неравностойно положение и др.Г-н Бенов заяви, че до 20130 г всеки човек трябва да има достъп до жилищни права, като до същия период обаче се очаква гетата да се увеличат двойно.  Националният директор на фондацията посочи, че ООН формира 17 глобални цели по отношение подобряване градската среда за живот – обновяване на крайните квартали, качествен и здравословен живот и т.н.

Неправителствената организация работи по линия на програми за финансиране на жилищни подобрения в 8 региона на страната, като на кандидатите се предоставят безлихвени заеми за срок от 1 година. Деветдесет процента от програмата е ансочена към подпомагане на роми без домове. До момента с 1,2 млн.лв фондацията е финансирала бедни хора. Минчо Бенов посочи, че „Build Solid Ground е помогнала на десетки хора в ъв Варна след наводненията през 2014 г, като ги е настанила в жилища, изградени от фондацията. Договорите за наем са за 5 г. По думите му кампанията по проект „Build Solid Ground” се осъществява  в 37 страни в света. Финансирането в Европа е от страна на Европейската комисия и тя се осъществява в 7 държави в Европа.

Градовете не могат да отговорят на нуждата от жилища. Хората масово се местят в тях, за да намират работа, но темпът на растеж на населението надвишава темпа на осигуряване на адекватно настаняване. До 2030 г. се очаква трима от всеки пет души в света да живеят в градове, както и населението в гетата да се удвои, достигайки 2 милиарда души.

Ася Добруджалиева обърна внимание върху процеса на разработване на Националната Жилищна стратегия 2030 г., която трябва да отговаря на въпросите „Къде сме?“, „Какво искаме?“ и „Как да го постигнем?“. Тя засегна и темата с необитаваните жилища в района. Тя съобщи, че 40% от домакинствата живеят в пренаселени жилища, като в същото време 30% от жилищният фонд е незает. Също така стативстиката показва, че се увеличава делът на собственици на жилища, които не могат да издържат собствеността си.

   Събитието беше предназначено за експерти градове и жилищна политика от общината и общински структури, свързани с темата. Присъстващи бяха Иван Гавалюгов (Кмет на община Ботевград), Марин Бончовски (Кмет на с. Врачеш), Д-р Веселка Златева (Общински съветник), Ева Нишева (еколог на общината), Адриян Ангелов (Мл. Експерт по етнически и демографски въпроси към общината и член на УС на „Местна инициативна група“ Ботевград).

За повече информация по проекта „Build Solid Ground“ вижте:

www.buildsolidground.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *