Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Отворено писмо до министър Вълчев и кмета Гавалюгов изпратиха 6 директори на училища в Ботевград

Отворено писмо до  министъра на образованието Красимир Вълчев, до Областния управител на Софийска област – Илиан Тодоров, до Кмета на община Ботевград – Иван Гавалюгов и до Общински съвет на община Ботевград бе внесено вчера в общинската администрация.

Отвореното писмо бе разпространено и до медиите в Ботевград. Документът е от името на шест директори в Ботевград – на ОУ”Никола Вапцаров”- Петя Кочкова, на ТПГ”Стамен Панчев” – Цонка Докова- в.и.д. директор , на ОУ”СВ.СВ. Кирил и Методий” Ботевград – Даниела Николова, на ПГТМ „Христо Ботев” Ботевград – Иван Николов, на ОУ”Васил Левски” с.Литаково –Десислава Първанова и на ОУ”Отец Паисий” с.Врачеш- Даниела Дойчева.

Отворено писмо

от директорите на училища в община Ботевград

През последните дни системата на образованието в община Ботевград е обект на недопустима политическа намеса от страна на кмета на общината Иван Гавалюгов.

Със серия от декларации, писма и медийна хиперактивност кметът Гавалюгов се опитва да предотврати дисциплинарното уволнение на директорката на Техническата професионална гимназия „Ст. Панчев“ Катя Ценева.

Уволнението бе представено като „политическа поръчка“, изпълнена от началника на РУО-София регион Росица Иванова а в последните си изяви кметът вече твърди, че имало „целенасочени опити за склоняване на представители на учебни заведения в общината към изпълнение на политически поръчки в интерес на конкретна политическа партия“.

Така кметът Гавалюгов превърна случващото се в гимназия „Ст. Панчев“ от сериозен професионален казус в политическа спекулация, която засяга всички учители и посява у обществото съмнения и недоверие към всички училища в община Ботевград.

В ТПГ „Ст. Панчев“ има проблем и той е в системните отсъствия на много висок брой ученици, установен при 9 проверки в продължение на цялата година. Колегата Катя Ценева първо бе наказана със „забележка“, а в последствие бе уволнена дисциплинарно.

Както научихме, последната проверка е извършена в присъствието на полицаи заради предишни опити за измама, като се преместват ученици от клас в клас, за да бъдат преброени два пъти.

Фактът, че в едно училище – институция, чиято мисия е да образова и възпитава, има опити за измама и че децата са склонявани да участват в нея, сам по себе си е осъдителен и срамен за цялото учителско съсловие. 

На този фон кметът Гавалюгов прави внушението, че колегата Ценева е жертва и упражнява политически натиск, за да я запази на поста. По същество това е опит за кадруване, макар кметът да няма законово право да кадрува в училищата. Впрочем това не е единственият му подобен опит.

В този политически натиск са включени и част от общинските съветници, повечето от местната коалиция, с която Иван Гавалюгов бе избран за кмет.

Опасяваме се, че макар да остават няколко месеца до местните избори, учителите и системата на образованието вече са обект на предизборна политическа употреба от страна на кмета Гавалюгов. Не сме и отказваме да бъдем заложници на всякакви политически интереси. Призоваваме кмета Иван Гавалюгов да прекрати политическия натиск и в бъдеще да се въздържа от намеса в системата на образованието извън правомощията му.

Разтревожени сме, че действията на бившата директорка на ТПГ „Ст. Панчев“ и на кмета на общината не допринасят за разрешаването на проблемите в гимназията, а пораждат нови проблеми и въпроси.

ТПГ „Ст. Панчев“ е едно от училищата с най-високи бюджети – по думите на бившата му директорка между 1 млн. и 1,3 млн. лв. годишно, както и по-високи заплати на учителите в сравнение с другите училища. Бюджетите се формират на база записани ученици. Трайно високият брой отсъствия означава ли, че в училището са записани „мъртви души“ и по този начин се източват средства? Справедливо ли е спрямо останалите училища, учители и ученици?

Успехът на няколко ученици на различни състезания за професионални умения оправдава ли общото ниско ниво на знания в училището, свидетелство за което са много слабите резултати на държавния зрелостен изпит по български език и литература?

Бившата директорка и кметът Гавалюгов споделят ли прокарваната през последните дни теза, че гимназията обучава работна ръка, която не се нуждае от задължителния основен обем знания и грамотност? Споделят ли тази теза работодателите, за чиито производства се обучават тези ученици? В сегашния високотехнологичен свят имат ли перспективи за развитие работниците с ниско образование и слаба грамотност?  

Споделя ли кметът Гавалюгов тезата на бившата директорка Ценева, изказана пред местни медии,  че учениците от ромски произход са със „сменен геном“ и отсъствията им са „психология на етноса“. Споделят ли тази теза общинските съветници, подписали декларация в защита на  уволнената директорка?  Оценяват ли кметът Гавалюгов и общинските съветници тази теза като дискриминационна по отношение на определена група деца? Допустимо ли е учител да третира неравнопоставено определена група ученици?

Настояваме за отговори на тези въпроси, защото случаят в ТПГ „Ст. Панчев“, политизирането му, премълчаването, недоизказаността и манипулирането на фактите унищожават репутацията на цялата образователна система. Убиват мотивацията както на учениците и техните родители, така и на учителите. Поставят линии на разделение с непредвидими и необратими последици.

Вярваме, че нашата мисия на учители е да учим и възпитаваме грамотни, образовани и мислещи граждани. Без лично и еднакво отношение към децата тази мисия е невъзможна. Както и без доверието на обществото.

4 коментара на “Отворено писмо до министър Вълчев и кмета Гавалюгов изпратиха 6 директори на училища в Ботевград

  1. А факта, че подписалата се Колева прави ПР кампания на мъжа си, който се кандидатира за кмет няма ли да бъде отбелязано?

    1. Бъркате името на директора – в откритото писмо се е подписала Даниела Николова – директор на ОУ“Св.Св. Кирил и Методий“, а вие говорите за Даниела Колева – директор на ППМГ, която не се е подписала. Четете внимателно текстовете и след това коментирайте правилно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *