Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

С 25 хил.лв е увеличен лимитът на общинската болница в Ботевград

Двеста и тридесет хиляди лева е  лимитът по клиничните пътеки за извършване на лечебна дейност в общинската болница, считано от 1-ви юни 2019г. 

Увеличението е с 25 хил.лева, съгласно подписан анекс към договора със Здравната каса и МБАЛ-Ботевград през месец април.  Досега лимитът бе 205 хил.лв.

„Новият размер на лимита също не ни достига. Всеки месец имаме между 40 и 50 хил лв надлимитна дейност. Хубаво е обаче, че клиничните пътеки за ражданията, са без лимит и от тях се увеличава приходът на болницата”. Това заяви управителят на МБАЛ, д-р Пламен Китанов. По думите му цената на клиничните пътеки за АГО е увеличена с 20%, а за Вътрешно отделение – с 10%.

Най-голямо е натоварването в Детско отделение, където цената на пътеките е най-завишена. Там винаги леглата са заети. Те са общо 14 на брой. Другото отделение, с най-много пациенти, е физиотерапията, където има листа с чакащи. „За тази дейност пътеката е 7 дни и няма как в отделението да лежат повече от 5 души”, заяви д-р Китанов.

По отношение на заплатите , медицинските сестри проведоха среща с д-р Китанов и настояха за увеличаването им. В момента те получават между 650 и 800 лв. Исканията им са за 950 лв. Управителят посочи, че увеличение на трудовото им възнаграждение засега е невъзможно, тъй като не всичко, което изработва МБАЛ-Ботевград, се заплаща от касата. Увеличението на заплатите, което е направено за тази година, е със 100 лв през април. „През септември по рамковия договор се предполага, че болниците имат излишък, т.е. не могат да изпълнят лимита, и ще ни бъде изплатена надлимитната дейност”, добави щефът на болницата.

Д-р Китанов е пуснал съдебен иск, заради това ,че МБАЛ-Ботевград има близо 540 хил.лв надлимитна дейност. „Уверението на Надзорния съвет на Здравната каса е, че през септември ще се премине към договаряне в рамките на две години, да ни изплатят надлимитната дейнот. Ако това стане, може да се мисли за увеличение на заплати”, добави управителят на общинската болница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *