Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Народният представител Иван Ченчев постави въпрос към министър Вълчев относно уволнението на инж. Катя Ценева (обновена)

Народният представител от БСП Иван Ченчев е внесъл запитване днес, 17 юли 2019г, в Народното събрание, към Министъра на образованието и науката – Красимир Вълчев, относно Техническа професионална гимназия „Ст.Панчев“ Ботевград. Отговорът се очаква да бъде даден следващата седмица, тъй като този петък, когато е парламентарният контрол, министър Вълчев няма да присъства.

Въпросът на Иван Ченчев е зададен към министъра, след като до депутата достигна сигнал с цялата преписка по случая, относно проверка от страна на РУО – София регион, извършена в ТПГ „Стамен Панчев”-гр. Ботевград, в която участваха и въоръжени представители на МВР. Да припомним, че проверката, която е за първи път в присъствието на полицаи, бе извършена сутринта на 21 юни и е целяла да установи броя на присъстващите ученици. Те не били допускани извън сградата и по време на голямото междучасие, с което бяха нарушени правата им като граждани – на тях и на учителите. Само след 6 дни последва дисциплинарно уволнение на директора -на 27 юни 2019г, отново по нетрадиционен начин – на улицата пред дома на инж. Ценева, а не на работното й място.

Въпросът на народния представител –социалист към министъра гласи:

В контекста на създалото се сериозно напрежение по повод дисциплинарното уволнение на инж. Катя Ценева от поста  – директор на ТПГ“Стамен Панчев“Ботевград и последвалата недвусмислена и категорично изразена позиция на целия преподавателски състав  на гимназията в подкрепа на г-жа Ценева, към която позиция се присъедини почти цялата общественост в града, въпросът ми към Вас е: Какви са мотивите за отстраняването на инж. Катя Ценева?“

Въпросът на народния представител е зададен на основание чл.90 , ал.1 от Конституцията на Република България и чл.95, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Паралелно с въпроса на депутата, днес комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание поиска проверка по случая с ТПГ „Стамен Панчев“, в отговор на Декларацията-възражение  на двадесет общински съветници в Ботевград, срещу безпрецедентната проверка в училището.

Инж.Катя Ценева има 25-годишен стаж в сферата на образованието. Носител е на много награди, сред които на наградата „Неофит Рилски” и др. Тази година, под нейно ръководство, отборът на техническата професионална гимназия завоюва второ място в националното състезание за най-добър млад автомонтьор и водач на МПС. Ученици на ТПГ  печелят и състезанията за най-добри заварчици в страната, както и други подобни в сферата на професионалното образование. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *