Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Омбудсманът Мая Манолова с отговор до съветниците по казуса с ТПГ“Ст. Панчев“

До общинските съветници в Ботевград пристигна писмо с отговор на Омбудсмана на Република България, Мая Манолована относно приетата на 27 юни от Общински съвет Ботевград декларация – възражение срещу безпрецедентната проверка от страна на РУО – София регион, извършена в ТПГ „Стамен Панчев”-гр. Ботевград, в която участваха и въоръжени представители на МВР. Декларацията бе изпратена до министър председателя на Република България Бойко Борисов, до председателя на парламентарната комисия по образование и наука в 44-то Народно събрание Милена Дамянова, до председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев, до министъра на МОН Красимир Вълчев, до министъра на МВР Младен Маринов, до омбудсмана на РБ Мая Манолова и до Началника на РУО София регион Росица Иванова.

Публикуваме писмото от Омбудсмана Мая Манолова:

ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Относно: жалба №5475 2019г. до омбудсмана на Република България

Уважаеми господин Найденов,
Обръщате се към други институции и към омбудсмана с Декларация от името на 20 общински съветници от град Ботевград, изразявайки позицията и несъгласието си с действията на началника на РУО-София регион г-жа Росица Иванова във връзка с безпрецедентното нахлуване на 21 юни 2019г. на представители на РУО и на въоръжени представители на Министерството на вътрешните работи (МВР) при извършване на рутинна проверка в Техническа професионална гимназия (ТПГ) „Стамен Панчев“, гр.Ботевград.

С разбиране и тревога от случващото се в българско училище, бих искала да споделя, че във връзка с подписка от учителите и служителите на Техническата професионална гимназия (ТПГ) „Стамен Панчев“, гр.Ботевград относно уронване престижа на българския учител и накърняване на личното достойнство на учителите, служителите и учениците и за основание Закона на омбудсмана се обърнах към министъра на образованието и науката. Изразих мнението си, че подобни ситуации, създаващи стрес на учениците и учителите, не са добра практика и не бива да бъдат допускани. Запознах го с поставените от гражданите въпроси, свързани с изземването от полицейските служители на лични картони на ученици без насрещен документ, заключването на сградата на училището и лишаване на ученици и учители от достъп до учебни стаи, както и от изход от сградата по време на голямото междучасие, използване на силите на реда за осъществяване на стандартна контролна дейност от страна на РУО-София регион, с основанието, на което полицейските служители са влезли в училището. Отправих препоръка за изразяване на становище по този безпрецедентен случай. Очаквам позицията на Министъра на образованието и науката.

Бих искала да отбележа дълбокото си уважение към труда, всеотдайността и усилията на учителите, в чийто ръце са поверени нашите деца и тяхното бъдеще. В същото време, дейността в учебните заведения подлежи на проверки от съответните органи, за да се гарантира прозрачното и професионално управление и високо качество на образователния процес. Смятам, обаче, че тези проверки трябва да бъдат извършвани при спазване на законите в страната и зачитане правата и достойнството на гражданите.

Като Ви поздравявам за изразената позиция, бих искала да допълня, че за мен, като обществен защитник, е важно институциите да работят в полза на хората и с грижа за защита на обществения интерес.

С уважение: МАЯ МАНОЛОВА
ОМБУДСМАН НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *