Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът Гавалюгов се срещна с 4-ма директори от общината по повод Отвореното писмо, внесено в Общината на 5 юли

Кметът Иван Гавалюгов проведе насрочената за днес среща с директори на училища на територията на общината. На нея се отзоваха четирима директори от общо 11. Срещата бе по повод писмото, внесено на 5 юли 2019г в общинската администрация от шестима директори, които не присъстваха. Непосредствено преди събитието присъстващите директори заявиха, че не желаят да бъдат снимани.

На срещата присъстваха Евгения Иванова – директор на ОУ „Васил Левски“ – Ботевград, Илиана Марчовска – директор на ОУ „Любен Каравелов“ – с. Трудовец, Петко Петков – директор на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Скравена и Здравко Спасов – директор на ОУ „Васил Левски“ – с. Новачене.

Срещата бе организирана от кмета Гавалюгов. Той уточни, че след изявлението му пред местните медии миналия петък, писмото е било внесено от Петя Кочкова с подписи.

„Не виждам нито един от подписалите се, надявам се причината да е основателна. Отсъствието им е само потвърждение на мнението ми, че те не застават зад имената и подписите си на отвореното писмо. Когато има проблем, той трябва да се дискутира. След като ги поканих, смятам, че е най-нормално да се явят на срещата. Не смятам да коментирам съдържанието на писмото в тяхно отсъствие”, заяви Гавалюгов.


Първа отношение по казуса взе Евгения Иванова. „Това, което съм искала да кажа, съм го казала с неподписването на писмото. Считам, че един директор на училище не бива да взема страна в политиката“, категорична бе Иванова. По думите й ОУ „Васил Левски” е срещало подкрепа и разбиране от страна на Росица Иванова. „Правили са проверки – съвсем обективни. При една от проверките в началото на годината бе установено, че отсъстващите ученици бяха 37%. Установихме, че това са деца от Липница. Поработихме доста и процентите намаляха на 20”, добави директорът на ОУ „Васил Левски”.


Г-н Здравко Спасов, директор на ОУ „Васил Левски„ с. Новачене изрази съгласието си с г-жа Евгения Иванова. „Бях потърсен от един от подписалите се. Не ми бе оказан натиск от негова страна. Имам принципна алергия към отворени писма и обръщения. За мен подписът ми под такива документи изразява или липса на лична позиция, или страх да се вземе дадена позиция. Няма как да се подпиша под документ, който е с политически характер. Преди да ми бе предложено да подпиша имаше три подписа – два от тях бяха на общински съветници, случайно или не, от една политическа група.”, добави той. Сметна за важно, че трябва да заяви публично, че няма активно отношение по въпроса с изборите за кмет. „Причината за това е много проста – аз не съм активен гласоподавател в Община Ботевград”, декларира г-н Спасов.


„На мен писмото не бе поднесено, но се отзовах на поканата на кмета. Нямам претенции към самото писмо. Смятам, че трябва да се отнасям лоялно към всички институции, към кмета, към министерството. Образованието е над всичко.” Заяви г-н Петко Петков, директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Скравена. Като заключение той цитира Хелън Келър: „ Най-добрият резултат от образованието е толерантността!”


Илиана Марчовска , директор на ОУ „Любен Каравелов“ с. Трудовец заяви, че е на среща от уважение към институцията и кмета. „Не се съмнявам в действията на Росица Иванова. За мен тя е добър администратор.”, добави тя.
В писмото си до министерството Росица Иванова е посочила, че декларацията на Общинския съвет е подписана под натиск от страна на кмета. Кметът Гавалюгов опроверга това твърдение, като заяви следното: „Бих желал да коментирам това твърдение лично с нея. Декларацията е изключително коректна. За пръв път Общинският съвет е единодушен – рядкост, но красноречиво доказателство, че има проблем и той трябва да бъде коментиран. Не съм прилагал натиск под никаква форма!”, коментира кметът.


„ Това не е среща „За или против писмото”. Съгласявам се, че политиката не трябва да се намесва в образованието. Аз също не харесвам отворени писма, но отправих такова към Министъра на образованието – Красимир Вълчев. Причината за това е, че г-жа Росица Иванова отказваше среща с мен. Смятам, че Община Ботевград винаги е подкрепяла образованието и е подпомагала учебните заведения, независимо дали в даден момент е имало различия между мнението ни и това на директора на дадено училище.”, добави кметът.

1 коментар на “Кметът Гавалюгов се срещна с 4-ма директори от общината по повод Отвореното писмо, внесено в Общината на 5 юли

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *