Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Курбан за здраве на параклиса „Св. Пророк Илия“ в Липница

За шеста поредна година сем. Златеви от с. Липница раздадоха курбан за здраве. По традиция смейството почита Св. Пророк Илия, чийто параклис е изграден в двора на къщата им. Водосвет бе отслужен от отец Васил от Новачене.

Съществува поверие, че на Илинден (20 юли) морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православната вяра и църква и е изцяло езическо. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.

Илинден се отбелязва като имен ден от носещите мената Илия, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия (защото името Илиана/Илияна е произлязло от Юлия (Ιουλια). /Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *