Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Оперетата „Баядерка“ ще бъде представена на ботевградска сцена

Търновската оперета ще представи „Баядерка“ на Имре Калман в Ботевград. Музкално-драматичният театър „Константин Кисимов“ е единствения у нас, който поставя това заглавие. Правата за световния бестселър са откупени за една година от ръководството на Търновския театър след дълги преговори с музикалното издателство в Цюрих. От там са предоставили и нотния материал за музикалното издание. Оперетата е правена само два пъти в България- през 80-те години от непрофесионалисти в Лом и през 2008г от Музикалния театър в София.

Сюжетът разказва за богат индийски принц, който се влюбва в актриса и я кани в своя дворец в Париж. Любовта им преминава през различни препятствия, комични ситуации, забавни и романтични преживявания, и завършва с хепиенд. В основата на либретото на „Баядерка“, създадено от Ю. Брамер и А. Грюнвалд, е едноименната поема на Гьоте.

Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова, хореографията- на Катя Богданова. Ролите в постановката са поверени на актьорите от МДТ – Лидия Лазарова, Доротея Доротеева, Миряна Калушкова, Пламен Долапчиев, гост-солиста Иво Йорданов и др., както и на актьори от драматичната трупа. В спектакъла участват и оркестърът, хорът и балетът на театъра.

Ботевградчани ще могат да се насладят на „Баядерка“ на 29 юли, от 19:00ч. в големия салон на читалище „Христо Ботев“. Билети: тел. 0885 011 987.

Източник: borbabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *