Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Весела Василева се отзова на поканата на Общински съвет-Ботевград и отговори на въпроси на съветниците по проблемите на ВиК

По повод внесена информация за дейността на експлоатационен район Ботевград на „ВиК“ ЕООД София за периода от 1 април до 15 юли 2019 г днес Весела Василева, ръководител на района, уважи искането на Общински съвет-Ботевград да се дебатират проблемите по водоснабдявнето и състоянието на ВиК мрежата в общината. Информацията бе приета с гласовете на 21 съветници, един се въздържа.

Акцент по време на дебатите в залата разбираемо бяха многобройните аварии на водопроводната система. За разглеждания период най-много аварии са отстранени в Ботевград и вилна зона Зелин- 60 бр.; с.Трудовец – 31 бр; с.Скравена – 20 бр. и с.Врачеш – 11 бр. Направени са инвестиции, свързани с корпоративна собственост на обща стойност повече от 400 000 лв. 

По време на заседанието бе предоставена думата на общинските съветници да поставят въпроси към г-жа Весела Василева. На заседанието бе поканен и управителят на ВиК София област Никола Нитов. Той обаче не присъства, по неизвестни причини.

Общинският съветник от БСП д-р Веселка Златева постави въпрос, дали се предвижда скоро време пред бл.51 в квартал „Изток“ да се възстанови нарушената асфалтова настилка, след отстранена авария.  Василева отговори, че не може да се ангажира със срок и добави, че дружеството има договорка с ОП БКС асфалтовата настилка да бъде възстановена.

„До кога ще търпят трудовчани и скравенчани безводието?“, попита общинският съветник от БСП Иван Райчинов. Той заяви, че в  горния край на селото хората нямат вода. Вторият въпрос, който постави Райчинов бе, дали биологичният отпадък от пречиствателната станция в Скравена може да се използва за оранжерии, за наторяване , тъй като има индикации че в горния край има неприятен мирис сутрин. 

Веселка Василева отговори, че на този етап не е генерирана и не е изваждана утайка , така че няма вариант тя да се съхранява, защото био басейните не генерират достатъчно количество утайка. По отношение на водоснабдяването на Скравена тя добави, че са направени доста инвестиции и са отстранени сериозни аварии. В Трудовец пък има над 90 аварии.

Общинският съветник Дамян Маринов попита ще се предприемат ли някакви действия за поставяне на капаци на шахтите по улиците. Василева заяви, че това обстоятелство ще го има като препоръка към ръководството на асоциацията в София област. Спасен Ценов пък постави въпрос  , каква е позицията на дружеството относно намаляване на нивото на язовир Бебреш и дали считат ,че това е предпоставка за безводието.  Василева заяви, че експлоатационният район има предписания с „Напоителни системи“ да бъдат отстранени дългогодишни аварии, отделно се извършват  мероприятия за реновиране на речните водохващания, за да могат да се генерирартат достатъчно количество вода за населението.

Независимият съветник Филип Филипов попита има ли озонираща инсталация, която да работи в пречиствателните станции на територията на общината. Весела Всилева отговори, че няма.

Йордан Йорданов от ООБО  заяви,че предишното ръководство на ВиК е оставило проблеми и отново припомни, че в Рашково  три години не са чистени резервоарите.  Той покани Василева да отиде в селото. По думите му заради амортизираната ВиК мрежа в селото един месец е текла вода на главния път.

Председателят на Общински съвет Любомир Лилов припомни, че по времето на предходния управител на ВиК – Цветоар Гаврилов, е изработен идеен проект за изграждане на нов водопрповод от водохващане в Боженица, с обща дължина 3 км. Василева заяви, че ще провери. След нея кметът Гавалюгов взе отношение по този въпрос и заяви, че общината ще осигури материалите по този проект, а ВиК София да подсигури труд и механизация, предложи кметът.

Общинският съветник Тихомир Найденов от ГДБОП постави на вниманието на Весела Василева обстоятелството, че  хората трудно се свързват  с дежурните телефони, когато има аварии или липса на вода. Василева зави,ч е има дежурен в София и не вижда да има затруднения при комуникацията.

„Тази фирма има най-малко вина за състоянието на водоснабдяването на общината“, заяви общинският съветник Георги Георгиев. Според него, ако не влезат милиони левове  в Ботевград и в селата, проблемите с ВиК режата няма да спрат . „Изтичат програмни периоди , проспахме 4 години . Трябва да се намери начин за следващите 4 г да се намери сериозен финансов ресурс и да се подмени водопроводната система, за което всички говорят, но никой нищо не прави“, добави Георгиев.

В отговор Тихомир Найденов заяви, че до броени дни ще започне подмяна на 42 км.  водопроводната система в Литаково, Скравена и Новачене по проект за 6 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на селските райони“. Това е само част от направеното през последните 4 години. „Така че да говорите, че са проспани 4 г, не сте прав“. Найденов подробно се спря на подменената ВиК инфраструктура през последните години, като например 2 км водопровод в с.Врачеш, водохващането от от ПСПВ „Поп Нако“ до вилната зона на Трудовец, с дължина около 3 км.

.  

1 коментар на “Весела Василева се отзова на поканата на Общински съвет-Ботевград и отговори на въпроси на съветниците по проблемите на ВиК

  1. Hello I am so excited I found your blog page, I really found
    you by accident, while I was researching on Yahoo for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say
    many thanks for a remarkable post and a all round interesting blog (I
    also love the theme/design), I don’t have time to look over it
    all at the minute but I have bookmarked it and also
    included your RSS feeds, so when I have time I will be
    back to read a lot more, Please do keep up the fantastic job.
    asmr 0mniartist

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *