Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград има намерение за своя сметка да извърши актуализация на проекта за корекция на реките в Трудовец

Община Ботевград е получила няколко писма, с които институциите в България си прехвърлят топката относно проблема с  прекратения проект за реконструкция коритото на река Касица, който имаше за цел  да възстанови щетите от наводненията през 2007г. Тогава бяха нанесени материални щети не само на  над 100 частни къщи, но и на обществени сгради- поликлиниката, кметството и читалището. От тогава, вече 10 години, продължава сагата на жителите на селото, живеещи край реките Черниш, Касица и Калница. 

На срещата си с жителите на село Трудовец на 3 юли 2019 г кметът Гавалюгов заяви, че вицепремиерът Марияна Николова, която е родом от Трудовец,  е запозната със случая. Той е водил разговори с нея и се ангажира да проведе отново такива. До момента те не са осъществени, но добави, че общината вече е започнала действия по казуса.

„В едно от писмата бяхме посъветвани да разработим проект, който да предложим на междуведомствената комисия за бедствия и аварии за финансиране“, заяви днес Кмтът Иван Гавалюгов. Той посочи, че общината има намерение да осъществи това и подчерта ,че преди години Министерството на регионалното развитие и благоустройството бе започнало процедура с обещания проектът да бъде реализиран. По думите му Общината има намерение да извърши за своя сметка актуализация на проекта за корекция на реките в Трудовец.

„Междувременно общината е възложила на ОП БКС почистване на речните корита, за да минимизира в максимална степен риска от излизане на водите на реките от техните корита и заливане на близките имоти, както това се случи през 2007 г. За щастие тази година ефектът от навременното почистване, въпреки проливните дъждове , е очевиден и нямаше наводнения“, каза още кметът Гавалюгов. Според него удачният вариант е да се изгради бетоново корито на река Касица.

Кметът добави, че Общината е извършила разговори с проектант и вече се работи по актуализация на проекта на реките в Трудовец. За целта ще се търсят държавни средства по няколко начина – от МРРБ, или чрез постановления на МС или от междуведомствената комисия по бедствия и аварии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *