Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Морски фарове озариха Историческия музей

Тази вечер Исторически музей – Ботевград бе домакин на една наистина впечатляваща фотоизложба. „Дом на светлината“ е колекция от над 150 кадъра, запечатали образите на морски фарове от цял свят.

За авторката, Бела Бенова, всичко започва с едно колело и едно приключение. Първите заснети от авторката кадри са на морски фарове в България, до които, както се оказва, достъпът е силно ограничен. Но не и невъзможен. Бела пропътува с колело разстоянието по цялата ни Черноморска ивица от север на юг в търсене на фарове. Това пътуване е описано и илюстрирано с над 250 черно-бели фотографии в пътеписа „По пътя на пулсиращата светлина“, който бе представен пред гостите в музея.

В последствие страстта й я води първоначално в съседни, а по-късно във все по-далечни страни. В колекцита й има снимки на фарове от общо 13 държави, сред които са Румъния, Гърция, Турция, бившите Югославски републики, Италия, Шотландия, Ирландия и дори Латинска Америка и Карибския басейн.

Изложбата е много динамична“ – споделя фотографката. Това е така по две причини – на първо място Бела Бенова не спира да пътува (със своето колело тя е изминала над 13 000км). Така че броят на заснетите фарове непрекъснато расте. Другата причина е, че ценители непрекъснато купуват творбите й, както самата тя заявява – не повтаря един и същи кадър, както не повтаря един и същи фар.

За читателите на Botegrad.news варненката сподели: „Осъзнах, че във вътрешността на страната е много по-смислено е да се показват (фарове – б.а.), в градове, където морето е мечта или е запазено само за отпуската. Моите впечатления са, че в малките градове публиката е много по-критична.

В зала „Орханиец“ на Историческия музей са подредени около 80 снимки, направени в близо 20 държави, като някои бяха продадени още преди официалното откриване. Изложбата ще остане в Ботевград до края на месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *