Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Възпоменателна литургия в памет на майстор Вуно Марков

Църковното настоятелство към църковен храм“ Свети Димитър“ село Врачеш, съвместно с Кметство Врачеш извърши днес от 11.00ч заупокойна панахида в памет на майстор Вуно Марков. Церемонията извърши Отец Димитър.

Днес се честват 118 години от неговата кончина. Да почетат неговата памет, на на паметната му плоча в двора на църквата във Врачеш, бяха дошли Кметът Марин Бончовски и общински съветници от новия Общински съвет Ботевград, представители на пенсионерски клуб „Мургаш село Врачеш и граждани. В честването малко по-късно се включи зам-кмета Борис Борисов и. д. Кмет на Община Ботевград.

За първи път днес Кметство Врачеш се включва във възпоменателното честване. Това е едно от обещанията на кмета Марин Бончовски, който бе включил в предизборната си програма отбелязването на днешното честване в културния календар на Кметство Врачеш. „Приносът на Вуно Марков е голям и аз реших от тази година да отдаваме специална почит към неговото дело“, заяви инж. Бончовски. По думите му той има намерение следващата година на тази дата да бъде открит бюст-паметник на майстора, на центъра на селото, с помощта на общината.

Кметът инж.Марин Бончовски припомни кой сгради е построил Майстор Марков. Това са :

През 1863 г старата църква в Ботевград – „Св.Вознесение Господне“, 1845 г тепавицата за Бало, 1865 – църквата във Врачеш „Св.Димитър“, 1866г Часовниковата кула в Ботевград, 1882 г – килииното и начално училище във Врачеш, 1891г – църквата в манастир „Св.40 мъченици“. Към тези сгради се добавят и няколко сводести мостове, извън нашата околия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *