Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Магали Леонел, представител на Европейската комисия, Генерална дирекция Регионална политика и урбанизация” посети Исторически музей-Правец

Във връзка с посещение в Република България на представителя на Европейската комисия, Генерална дирекция „Регионална политика и урбанизация“ – г-жа Магали Леноел, на 7 ноември 2019 г. направи посещение на място в Исторически музей – Правец по проект „Развитие на туризма в трансграничния регион на България и Сърбия чрез създаване на туристически атракции и експониране на представителни културно-исторически обекти на Общините Сурдулица и Правец“, с референтен № CB007.1.11.151. Основната цел на посещението бе представяне на добрите резултати, постигнати чрез успешното изпълнение на проекта и запознаването на г-жа Леноел с една от добрите практики по Програмата за ТГС Interreg-ИПП България – Сърбия. Придружена от Стоян Канатов, Ръководител на Съвместния секретариат на Програмата Интеррег – ИПП България – Сърбия, г-жа Магали Леноел  пристигна в Исторически Музей Правец в 13.30 часа на 7 ноември 2019 г. на среща с екипа по проекта. Разгледа с голям интерес експозицията на музея, запозна се с основните приоритети в дейността му, след което екипът направи кратка презентация на английски език на постигнатото и представи целите и резултати на проекта, партньорството между ИМ-Правец и община Сурдулица (Р Сърбия), устойчивостта и използване на резултатите след проекта, добавената стойност и ползи за местната общност. Основните резултати по проекта са реализирането на цялостна консервация и реставрация на два културно-исторически и музейни обекта в с. Видраре – Старо класно училище, открито през 1848 г. и Туняковски хан от 1820 г., които имат голям туристически потенциал, както и обновяването и обогатяването на музейните експозиции. Извършена е консервация и експониране на място и на археологическия обект „Останки от средновековната църква“ Света Богородица “ от ХІV в. и пo-ранните руини около нея” в с. Осиковица. Целта е те да се превърнат в атрактивни туристически дестинации.

            По-късно гостите с голям интерес разгледаха макетите от експозицията „България на длан”, гостуващата изложба на Частен музей „Арете” – „Армията на бога” – колекция оригинали и копия на икони и стенописи, както и експозицията с колекция подаръци на държавния глава и Българската държава от цял свят в Музейния комплекс и Родната къща на Тодор Живков. Гостите отбелязаха, че са впечатлени изключително от видяното и от широко мащабната дейност и амбициозните цели, които си е поставил и осъществява колективът на Исторически музей – Правец.

Визитата завърши с посещение на място на двата реновирани по проекта музейни обекта в с. Видраре – Старо класно училище от 1848 г. и Туняковски хан от 1820 г. със скривалище на В. Левски. Госпожа Магали Леонел каза, че двата обекта имат дух и са наистина добро място за музей в оригинална среда от епохата на Възраждането. 

В края на визитата г-жа Магали Леонел благодари за гостоприемството, изказа задоволство от видяното, пожела по-нататъшни успехи  на музея в работата му по европейски проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество и каза „До нови срещи”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *