Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Баскетболен клуб „Балкан“ се включи в мащабна благотворителна кампания

Баскетболен клуб „Балкан“ се включи в мащабна благотворителна кампания в подкрепа на домовете за сираци на отец Иван в Нови хан и Якимово. Кампанията, която бе организирана от родители на баскетболистите на Балкан, обедини стотици жители на Ботевград, фенове на Балкан и местни фирми, а в нея бяха събрани повече от два тона дарения.

За по-малко от 4 часа в събота в „Арена Ботевград“ бяха събрани десетки чували със стоки от първа необходимост за обзавеждането на къщите – одеяла, завивки, чаршафи, домакинска посуда, електроуреди, хранителни продукти, детски книги и играчки. Още в неделя сутрин всички дарения бяха закарани в монтанското село Якимово, където се помещават голяма част от къщите на отец Иван. Те са повече от 70 на брой и приютяват над 240 бездомни и сираци, сред които над 100 са деца. Живеещите там бяха радостни да посрещнат баскетболистите на Балкан и техните родители, като заедно разтовариха събраните дарения. Отец Иван сподели пред нас, че се занимава с тази кауза повече от 30 години, а оттогава до днес е помогнал на повече от 900 нуждаещи се с топла храна, дрехи и подслон. „Човек трябва да се труди от малък. Безплатен обяд няма. Трябва сами да си го изкарате и няма срамна работа.“, каза пред нашите състезатели отец Иван, който учи всички в домовете, че трябва да работят и учат от малки, да се грижат един за друг, защото нищо не идва даром в живота. Това беше и посланието му към баскетболистите на Балкан.
Децата в приюта посещават местното училище, а по-големите учат в Софийската духовна семинария. В приюта в Нови хан основните грижи за тях полага неговият син отец Григорий. Има и много бебета, за които се грижат жените в приюта. Стремежът на отец Иван е да осигури на хората в Якимово не просто временен подслон, а истински домове, както и да ги обучи сами да се грижат за препитанието си като обработват наличната земеделска земя и се грижат за десетки животни, които отглеждат в селото. 
Сред фирмите, които помогнаха за осъществяването на благотворителната кампания, бяха APS, Gesik, Империал Керамик, Имперал, Искър 2000, както и мебелна фирма Сигнум 79, която осигури транспорта за превозването на даренията до село Якимово. Всеки дарител получи сертификат за благородство от организаторите, а ние се надяваме такива хуманни каузи да ни обединяват по-често, защото милосърдието е призвание на всеки! Трябва само да отключим сърцата си за доброто в нас, защото всяка протегната ръка може да осмисли живота на някой друг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *