Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Възраждат „Пластхим“ в изложба

Както се казва в приказките: „Имало едно време…“ едно значимо предприятие. За страната с нови за тогава производства, като част от тях с експортна насоченост и висока икономическа ефективност (дори и в трудните години на прехода), а за Ботевград с конкретно отношение и финансово участие в сферата на образованието, здравеопазването и спорта. Някои биха казали: „И какво от това? Това е минало!“- но тук става въпрос за онази историческа памет, която трябва да се съхрани и предаде на поколенията, защото всичко това е част от кармата на града. Знаем, че уважавайки миналото си, можем да разчитаме и на добро бъдеще. А зад всичко това стоят хора, които с голям ентусиазъм са преминали през различни ситуации, преживявайки предизвикателства и научили своите уроци, за да продължат напред. И понеже имаме поводи за размисъл (45 години от производството на първия тапет, 70 г. от рождението на Данчо Доганов и Петко Данчев и т.н.) и оттук целта е да съберем архивни материали, реквизити, документи-споделени спомени, които да се съхранят в музея. Например малцина знаят, че първият директор на завода за тапети е уважаваният ботевградчанин инж. Стоян Клюнков, че микробиалното производство е създадено преди тапетите и впоследствие е присъединено на регионален и ведомствен принцип.

Второто е да си поговорим за преживяното и да си спомним за тези, които вече не са между нас. Да им благодарим, че са били част от живота ни.

В заключение подчертаваме, че всичко това не е носталгия по миналото или подхранване на егото, а че приемаме промените като част от прехода, като благодарим на тези които развиха някои производства и не виним онези, които не успяха.

Покана за работили, свързани и интересуващи се от историята на Пластхим-Ботевград

под надслов:

ХОРА, СЪБИТИЯ, ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА“

Програма:

15 ноември 2019г.

  • Документална изложба и среща –разговор
  • в Исторически музей Ботевград от 17,00 часа

Ако някой разполага с архивни материали по темата, ще се радваме да ги предостави на музея!

  • Вечеря
  • в хотел-ресторант „Ботевград“ от 19,00 часа

17 ноември 2019г.

  • Турнир тенис на маса в памет на Данчо Доганов в ПГТМ“ Христо Ботев“Ботевград от 09,00 часа

За информация и записване:

Иванка Иванова – 0887953509

Снежана Иванова-0889431901

Кристина Павлова-0899310964

Цеца Стоянова-0888174433

Теменужка Данчева-0893468491

Йонка Денкова- 0898434012

От организаторите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *