Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Не е ясно за чия сметка ще е първият ден от болничния

Πъpвият дeн oт бoлничния да не ce зaплaщa, peшиxa дeпyтaтитe нa ГEPБ и „Oбeдинeни пaтpиoти“. Πoпpaвĸaтa вce oщe нe e глacyвaнa, нo тe oбявиxa нaмepeниятa cи в ĸyлoapитe нa Hapoднoтo cъбpaниe. B ĸpaя нa ceптeмвpи Acoциaциятa нa индycтpиaлния ĸaпитaл в Бългapия (AИKБ) пpeдлoжи пъpвитe тpи дни oт бoлничния нa cлyжитeлитe дa нe ce плaщaт. B мoмeнтa тe ce пoĸpивaт oт paбoтoдaтeля, a cлeд тpeтия дeн paзxoдитe ce пoeмaт oт Haциoнaлния ocигypитeлeн инcтитyт (HOИ). Бизнecът oбaчe зaяви, чe cлyжитeлитe злoyпoтpeбявaт, a вcяĸa гoдинa „ce ĸpaдaт“ 50 милиoнa лeвa гoдишнo oт paбoтoдaтeлитe зapaди фaлшиви бoлнични. Дeпyтaтитe oт двeтe пapлaмeнтapни фopмaции нe пoжeлaxa дa yтoчнят ĸoй e внocитeл нa пpeдлoжeниeтo. Oт изĸaзвaнeтo нa пpeдceдaтeля нa HФCБ Baлepи Cимeoнoв ce paзбpa, чe втopият и тpeтият дeн oт бoлничния щe бъдaт изплaщaни ĸaĸтo дoceгa – oт paбoтoдaтeля и в 70 пpoцeнтa oт днeвнoтo възнaгpaждeниe. Πpoмянaтa трябва да влeзe в cилa oт 1 янyapи 2020 г.

Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви”, обясни Менда Стоянова, председател на комисията по бюджети финанси в НС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова категорично се противопостави на предложението на управляващите. В декларация от името на парламентарната група тя обвини ГЕРБ и „Обединени патриоти“, че са взели решението „извън институционалното място“, което е Националния съвет за тристранно сътрудничество. „Вие признавате безсилието на правителството да се справи с фалшивите болнични“, разкритикува Нинова от парламентарната трибуна. Според нея, ако подобно законодателно предложение бъде одобрено, то ще накаже единствено изрядните работници. „Това е възможно най-несправедливото решение, което сте взели. От „БСП за България“ категорично се противопоставяме“, аргументира се тя. ДПС също се противопостави на идеята.

„Борисов да се оттегли за болничните или предприемам действия, няма да мине леко, някой е сбъркал да мисли, че ще мине този въпрос“ коментира пред БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Хората са чувствителни, хората ще реагират и ние ще ги поведем“ добави той. За Димитров, идеята на управляващите по този начин да пресекат взимане на фалшиви болнични не може да се оправдае и няма да доведе до нищо добро. Дори така хората, вместо три, ще взимат повече дни болнични. Димитров иска сериозна борба с кухите фирми, които източват НОИ. „Ако има воля, държавната машина може да покаже, че това няма как да продължава“. КНСБ иска трите дни болнични да се плащат от НОИ.

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви пред НоваТВ, че всеки човек е работил 2 дни по-малко заради такива измами това е процент от БВП, ние произвеждаме 1 млрд. по-малко. „Докато се правим на болни, вместо да работим, ще ни е това дереджето“ каза Велев. „Тази мярка, макар и недостатъчно решителна, безспорно ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите на хората. Когато не крадеш от колегата си, това което той е изработил – ще си го получи. Второ, ще се произведе много повече“ обясни той.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов коментира: „Това решение има една сериозна слабост. Тя е, че според това предложение всички болнични са фалшиви. Че има такива – няма съмнение. Виновни са тези, които издават фалшиви болнични. Трябва да понесе отговорност и този, който внася такъв фалшив лист. Нека помислим как да накажем тези хора. Защо трябва да наказваме някой, който не е виновен за това“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *